Hlavní obsah
Názory a úvahy

Prosím, nechte už Ivetu Bartošovou zemřít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons (Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Zpěvačka Iveta Bartošová na archivním snímku.

Jak strašně se musí cítit člověk, který dobrovolně skočí pod kola vlaku, aby měl jistotu, že jeho život skončí? Tuhle otázku si kladu pokaždé, když slyším o sebevraždě, kterou zvolila i slavná zpěvačka Iveta Bartošová.

Článek

Představte si na okamžik, že se cítíte hrozně. Tak hrozně, že jediné řešení, jak se cítit lépe, je necítit vůbec nic. A tak se seberete, počkáte na mnohatunový kolos a vydáte se vstříc lokomotivě.

Přitom víte, že to bude konec. Bolestivý konec. A pak už klid. Navždy.

Já si to představovat nechci, ale nedá mi to. Lidé, kteří zvolí tuhle jistou smrt, musí být už uvnitř mrtví. Iveta Bartošová byla.

Postupně jí radost ze života vzala řada věcí: alkohol, prášky, uvadající sláva, odcházející hlas, aféry, ostudy. A hlavně řada manipulátorů kolem ní. Možná se jí kombinací léků a alkoholu rozjela i nějaká psychická porucha, to už ale nikdy nezjistíme.

Padlá hvězda

Iveta Bartošová byla v devadesátých letech hvězda první kategorie, vedle Lucie Bílé a Hany Zagorové. Vymetala televizní pořady, nahrávala jeden hit za druhým, kralovala hitparádám, plnila titulky novin a časopisů. Měla všechno, co si hvězda z první ligy může přát. Včetně peněz.

Kdy začal její pád na dno, vlastně přesně nevíme. Ani to, kdy začala koketovat s léky a alkoholem tak, že už to překročilo normální mez. Možná hrála roli už smrt její první lásky Petra Sepéšiho ještě před revolucí. Možná roli hrál její únos se znásilněním v roce 1994. Možná také rozchod s otcem jejího syna Artura, Ladislavem Štaidlem. Tam někde budou úplné kořeny jejího trápení.

Pokračovalo to podivnými vztahy s podivnými muži. Samozvaný ochranář Zdeněk Macura. Manžel Josef Rychtář, který si ji vzal za ženu a přivlastnil. Později přiznal, že ji naléval alkoholem.

Iveta Bartošová postupně uvadala. Zájem o její tvorbu se přelil do zájmu o aféry z jejího života. Bulvární média ji sledovala na každém kroku, psala o každém kroku, komentovala každý její krok. To muselo být šílené.

Zároveň se nenašel nikdo normální a soudný, kdo by ji z kolotoče hrozných vztahů s hroznými muži, bulváru, afér, chlastu a léků za pět minut dvanáct vytáhnul.

A ani deset let po smrti nemá Iveta Bartošová klid. Výročí využila skoro všechna média k tomu, aby se znovu porýpala v jejím životě. Aby kromě chytlavých písniček znovu připomněla i všechny aféry a nehezké věci, kvůli kterým se Iveta Bartošová vydala 29. dubna 2014 ukončit svůj život pod koly vlaku.

Prosím, nechte už Ivetu Bartošovou zemřít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz