Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ruské pozadí aneb Kam kráčíš, Slovensko?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Bratislava, hlavní město Slovenska.

Naši slovenští bratři se v poslední době stávají spíše vzdálenými bratranci. Jejich současná politická garnitura je okatě táhne směrem na východ. Je mi z toho smutno. Ale Slováci věděli, koho volí.

Článek

Kdysi jedna země, teď - naštěstí - dvě. Česko a Slovensko.

Proč naštěstí? Protože při představě, že mým premiérem je dnes Robert Fico (SMER), se mi dělá fyzicky nevolno.

Trpělivost evidentně došla i české vládě. Premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že Česko odloží společná jednání kabinetů obou zemí. Doslova to zdůvodnil tak, že „není možné zastírat, že existují výrazné rozdíly v názorech na některá klíčová zahraničněpolitická témata“.

Super. Jsem hrdá, že česká vláda umí být taky někdy přímá a neschovává hlavu do písku před tím, že „bratr“ se urval ze řetězu.

Za Putina!

Pomyslnou žlutou kartu dostalo Slovensko za Ficův nedávný a neuvěřitelný projev při příležitosti výročí dvou let od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Zatímco většina evropských státníků podpořila Ukrajinu, která se už dva roky statečně brání agresorovi, slovenský premiér zaujal opačný postoj. Pokud si Ficův projev Putin náhodou pustil, musel chrochtat smíchy.

Robert Fico totiž mimo jiné mluvil o „falešném démonizování prezidenta Putina“ a šířil další ruské narativy, které ale rozhodně nechci podporovat, proto je ani nebudu interpretovat. Ale jedním slovem shrnuto - hnus.

S Lavrovem!

Červenou kartou pak zřejmě byla přátelská schůzka slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Schůzku doporučil premiér Fico. Jak jinak.

Fotky, jak si ministři zahraničí potřásají rukou, obletěly svět. Jakoby Rusko nedrtilo Ukrajinu ze vzduchu i na zemi, jakoby vojáci nevraždili civilisty, neznásilňovali ženy, jakoby Rusko nekradlo ukrajinské děti, kterým vymývá mozek.

Slovensko se vydalo na šikmou plochu. Paktuje se s diktátorem Putinem, kterého demokratický svět nazývá rovnou vrahem.

Ruské pozadí

Pokud Slovensko odmítá podporovat Ukrajinu, respektive to vypadá, že podporuje Rusko - a říká tomu snaha o mír - musí počítat s následky.

Kromě ostudy v Evropě to může být třeba fakt, že Itálie stahuje ze Slovenska systém protivzdušné ochrany, který sousední zemi zapůjčila. Že to není náhoda, mi nikdo nevymluví.

Ficův otevřeně proruský postoj a obhajoba Putina nemůže nechat žádného demokraticky smýšlejícího člověka netečným. Zvlášť pokud neschvalujete vraždění na Ukrajině.

Bohužel Slováci nemůžou dělat, že jsou překvapeni. Fico a jeho parta SMER už před volbami ukazovali, jakým směrem povedou zemi.

Ano, rovnou do ruského pozadí.

Přesto dostali od voličů luxusní mandát. Změnit to můžou jen další volby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz