Hlavní obsah
Názory a úvahy

Škoda, že Cimický nepěstoval trávu. To by mu nehrozily jen tři roky vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pixabay.com

Ilustrační foto

Tento týden pokračuje soudní líčení s psychiatrem Janem Cimický, který se zpovídá z mnoha znásilnění. Ještěže nepěstoval marihuanu. To by mu totiž hrozil násobně vyšší trest.

Článek

Nejprve pár skutečných příběhů z tisku:

Vrchní soud v Olomouci zpřísnil trest muži za vypěstování 28 rostlin marihuany na zahradě rodinného domu v Hodoníne na šest let nepodmíněně.

Okresní soud v  Trnavě v úterý odsoudil 46letého Josefa Šipoše na patnáct let a propadnutí majetku za pěstování marihuany.

17letá studentka jedné střední školy ve Frýdku-Místku pozvala o přestávce své spolužačky do sklepa školy, kde společně vykouřily cigaretu marihuany. Dívka je nyní obviněna z trestného činu nedovolené výroby a držení drog. Pokud by již byla plnoletá, mohla by být odsouzena až k 10 letům vězení, takto jí jako mladistvé hrozí trest odnětí svobody až na 5 let. Stejný trest hrozí i její kamarádce, která ji cigaretu za 40 korun prodala.

A teď jeden skutečný příběh od soudu, který se konal tento týden:

Psychiatr Jan Cimický čelí obžalobě, že 35 žen vydíral a čtyři znásilnil. Skutky se měly stát mezi lety 1979 až 2019. Státní zástupkyně navrhuje pro Cimického tři roky vězení a zákaz výkonu lékařské profese.

Já jsem v šoku!

Nezlobte se na mě, ale tenhle nepoměr mě teda pěkně štve. Za pěstování marihuany, i kdyby s cílem prodávat jointy, což je špatné, si půjde otec od dětí sednout na šest let za mříže. Ano, marihuanu pěstovat neměl, není to legální, ale do té doby byl bezúhonný, netrestaný. Šest let?

A člověk, který podle obžaloby znásilnil čtyři ženy, má navržené tři roky?

Navíc - obžaloba pracuje jen s případy, které je schopna prokázat. Ale podle výpovědí Cimického bývalých pacientek a dalších obětí v médiích, tento lékař zneužíval svoji profesi a postavení desítky let a obtěžoval zřejmě desítky žen. Mnoho z nich vypovídalo v médiích, třeba i v pořadu ČT 168 hodin. Jasně, anonymně, ale novináři si ty příběhy určitě nevymysleli.

I kdyby obvinění dnes vznesla jen jedna jediná žena, mělo by se to samozřejmě prošetřit. Ale tady se bavíme o zřejmě desítkách obětí, které přišly pro pomoc k odborníkovi a dočkaly se v lepším případě osahávání, v horším případě na ně rovnou vytasil penis. V pořadu 168 hodin dokonce zaznělo, že v případě prozrazení se pacientka dočká elektrošoků. To je hnus.

Připomeňme si, že velkou část této doby byl Jan Cimický svým způsobem celebrita. V devadesátých letech byl totiž častým hostem televizních estrád, pravidelně komentoval věci v televizi. To není nepodstatné, je to jeden z důvodů, proč se ženy nebránily, neobvinily ho hned a měly pocit, že tohle vyhrát nikdy nemůžou.

Koneckonců herečka Jana Fabiánová, která na Cimického chování ukázala veřejně jako první poté, co psychiatr dostal prezidentský metál, schytla kritiku za to, proč si „najednou vzpomněla“. Stejně tak další ženy. Vůbec se jim nedivím, že část z nich chtěla zůstat v anonymitě, protože tyhle hejty od lidí, kteří o tom nic neví, musí být strašně frustrující.

Přála bych si, aby ženy, kterým se to stalo, nemusely ještě poté čelit hejtům a obhajovat se, proč „si vzpomněly po dvaceti letech“. Asi proto, že to ani po dvacet letech neumí dostat z hlavy, vy chytráci.

A také bych si přála, aby tresty za znásilnění nebyly o polovinu nižší než za pěstování lehké drogy.

Zdroje informací:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/potvrzeno-za-konopi-na-zahrade-sest-let-natvrdo-100695

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-slovak-dostal-15-let-za-pestovani-marihuany-40430396

https://www.policie.cz/clanek/za-marihuanu-vysoke-tresty.aspx

https://domaci.hn.cz/c1-66992990-bdquo-ruce-na-prsou-jazyk-v-puse-byl-to-sok-ldquo-dalsi-zeny-obvinuji-psychiatra-cimickeho-ze-sexualniho-obtezovani

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10117034229-168-hodin/221452801101107/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz