Hlavní obsah
Aktuální dění

Superdebata ČT: Proč diskutovali nekandidující šéfové? A kde byl Babiš? A Konečná? A Turek?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons (Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0)

Česká televize odvysílala před víkendovými volbami do Evropského parlamentu superdebatu. Bohužel se jí neúčastnili lídři kandidátek, ale zcela nepochopitelně předsedové sněmovních stran.

Článek

Na debaty ČT před volbami se dívám ráda. Většinou jsou dramaturgicky dobře připravené, moderátoři zvládají diskuzi s grácií, hosté se po chvíli rozehřejí a začnou se hádat. A to pak začíná zábava.

Ano, jsem trochu masochistka. Ale politika mě zajímá. A debaty v televizi jsou jediné momenty, kdy můžu vidět politiky v přímém přenosu, ne jen v předtočených reportážích nebo na jejich sociálních sítích v pečlivě natočených příspěvcích. A abych se za nimi vypravila osobně na nějaký mítink? Zase taková masochistka nejsem.

A tak jsem si ve čtvrtek večer pustila ČT a těšila se. Jenže jsem dvouhodinovou diskuzi stěží dokoukala.

Proč tam nebyli kandidáti?

Místo lídrů kandidátek, kteří mají reálnou šanci se do Evropského parlamentu dostat a od kterých bych chtěla slyšet, co tam hodlají dělat, byli ve studiu předsedové politických stran, které jsou ve Sněmovně. Takže (podle abecedy) předseda Pirátů Ivan Bartoš, předseda ODS Petr Fiala, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, předseda SPD Tomio Okamura, předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Jen za hnutí ANO 1. místopředseda hnutí, což je bývalý multiministr Karel Havlíček.

Kde je Andrej Babiš, napadla mě hned na úvod otázka. Bohužel moderátorka Jana Peroutková se na ni Havlíčka nezeptala, ani nijak neokomentovala, proč televize přistoupila na zástup, když ostatní strany tam mají šéfy.

Ne, že bych byla volička ANO, notabene když jejich lídryně Klára Dostálová chce do Evropského parlamentu, aniž by mluvila plynně anglicky, ale Andrej Babiš je vždycky zárukou hádek s koaličními politiky a tudíž i legrace.

Samotná diskuze mě moc nebavila, protože každý předseda (a jedna předsedkyně, ať jsme genderově přesní) říkali přesně to, co bych od nich čekala a hlavně - přesně to, co jsem od nich slyšela už stokrát. Takže nic překvapivého.

Předsedové stran měli například zhodnotil svoje současné europoslance. Proč se raději europoslanci a zájemci o eurokřeslo nehodnotili sami? Nechápu. Přitom témata byla evropská - Green Deal, migrační pakt, válka na Ukrajině.

Koalice válcovala opozici, jiné strany chyběly

V druhé hodině se podle očekávání politici trochu víc rozehřáli, takže se vzájemně okřikovali, usměrňovali, kdo komu nemá skákat do řeči a vyzývali se k uklidnění. Škoda , že tohle má být spíš funkce moderátorky, která ale hosty nechala plácat, co chtěli. Jeden přes druhého, rozumět jim v tu chvíli není nic.

Další problém byl, že za jednu kandidátku SPOLU byli v debatě hned tři politici. Premiér Petr Fiala za ODS, Markéta Pekarová Adamová za TOP 09 a Marian Jurečka za lidovce. A nepřekvapivě říkali všichni tři téměř to samé.

Celkově tedy lídři koalice dost válcovali opozičního Karla Havlíčka i Tomia Okamuru.

Výběr hostů trochu zavání tím, že ČT se chtěla vyhnout dalším kandidátům. A tak v diskuzi chyběla například lídryně uskupení Stačilo, komunistka Kateřina Konečná. V průzkumu agentury STEM dva týdny před volbami přitom měla preference 8 procent a je reálná šance, že svoje křeslo europoslankyně obhájí.

Nejsem volička ani Stačilo, ani KSČM. Naopak. Jenže selekcí stran si na sebe ČT šije bič. Zase ji bude část lidí považovat za nevyváženou, kritici mají nabito, že ČT není objektivní a tak dále. Jestli má Konečná preference 8 procent, není to málo. A v debatě být měla.

A osobně mi v debatě chyběl i lídr koalice Přísaha a Motoristé Filip Turek. Ale ne kvůli vyváženosti. Turek totiž raději preventivně odstoupil ze všech předvolebních debat poté, co vyšly najevo jeho kontroverzní příspěvky na sociálních sítích, ve kterých koketoval s nacistickou či neonacistickou symbolikou.

Ale ČT by ho podle sněmovního klíče stejně nepozvala, protože ani Motoristé, ani Přísaha nejsou ve Sněmovně. Nicméně konfrontace s jeho minulostí, třeba s fotkou, na které zvedá pravici, by byla parádní televizní šou. To bych se panečku bavila.

Při diskuzi šéfů stran jsem se nebavila, byla to očekávatelná nuda. A ještě navíc jsem se o kandidátech na poslední chvíli nedozvěděla vůbec nic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz