Hlavní obsah
Lidé a společnost

Terorismus v Rusku? V roce 1999 zemřelo 307 lidí, podezřelá byla tajná služba FSB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia (RIA Novosti archive, Oleg Lastochkin / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0)

Záchranné práce po útoku z 13. září 1999

Celkem 307 mrtvých a více než tisícovka raněných - taková byla bilance teroristických útoků v Rusku v roce 1999. Prsty v tom údajně tehdy měla ruská tajná služba FSB, což se ale nikdy neprokázalo.

Článek

Na předměstí Moskvy zemřely v pátek při teroristickém útoku na koncertní halu desítky lidí. Počet obětí se možná zastaví na stovkách, až záchranáři prohledají prostor, který celý vyhořel.

Teroristé chladnokrevně stříleli do lidí, házeli zápalné lahve a snažili se evidentně o co nejvyšší počet mrtvých.

K nechutnému útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, podle které je útok součástí dlouhodobé války mezi Islámským státem a zeměmi bojujícími proti islámu.

Jak to bylo v roce 1999?

Současný teroristický útok samozřejmě není první, který Rusko zažilo. A byli bychom velcí optimisté, kdybychom si mysleli, že byl poslední. Teroristické útoky se bohužel staly součástí života v téměř všech zemích světa a Rusko není výjimkou.

Do ruské historie se jako jeden z nejvýraznějších teroristických činů zapsaly čtyři bombové útoky na obytné domy v roce 1999. Odehrály se ve městech Bujnaksk, Volgodonsk a v Moskvě. Zemřelo při nich 307 lidí, přes tisíc dalších bylo zraněno. A i tyto útoky měly podle tehdejších oficiálních informací spáchat islámští teroristé.

Jisté je ale jen jedno - útoky se staly hlavním spouštěčem druhé války v Čečensku.

Další dvě bomby „jen“ vojenské cvičení

Zajímavější je ale popis dalších dvou bomb, které měly vybuchnout v Moskvě a městě Rjazaň v září téhož roku. Byly totiž včas odhaleny a zneškodněny a už druhý den poté policie chytila tři podezřelé osoby.

Ukázalo se, že to byli agenti ruské zpravodajské služby FSB. Její šéf pak označil celou akci se zneškodněním bomby v Rjazani za cvičení. Místo bomby byl podle něj jen cukr. Policejní pyrotechnik bombu přitom při jejím odstraňování označil jednoznačně za pravou, měla obsahovat výbušninu RDX.

Že se na bombových útocích v roce 1999 podíleli spolupracovníci současného vládce Kremlu Vladimira Putina později tvrdil i bývalý spolupracovník kremelského bosse Jevgenij Savosťanov. Podle něj bylo cílem dostat Putina k moci.

Dubrovka… a zase ta FSB

A Rusko zcela jistě nezapomnělo ani na hrůzný čin z roku 2002, kdy čečenští teroristé obsadili moskevské divadlo Dubrovka a jako rukojmí drželi zhruba 900 lidí. Po několika dnech Rusové při jejich osvobozování použili jakýsi uspávací plyn a během operace zemřelo kromě teroristů i 130 nevinných lidí.

A také v tomto případě zůstává řada otazníků, včetně toho, jakou roli v tom celém hrála ruská tajná služba FSB.

Novinářka Anna Politkovská, která byla později zavražděna, tvrdila, že mezi teroristy byli agenti ruských tajných služeb a také že jeden člen čečenského komanda z Dubrovky přežil a pracoval později pod jinou identitou v Putinově administrativě.

Pravdu o dvou teroristických činech z minulosti se pravděpodobně nikdy nedozvíme. Na současném útoku je jistá jen jedna věc - Vladimir Putin ho ihned dal do spojitosti s Ukrajinou, na kterou Rusko už dva roky agresivně útočí. Ukrajina to opakovaně razantně odmítla.

Ale - jestli bude důsledkem další mobilizace v Rusku, aby se válka někam pohnula, v horším případě jaderný útok na Ukrajinu nebo něco úplně jiného, to teď můžeme jen spekulovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz