Hlavní obsah
Aktuální dění

Ticho na Kavčích horách. To vážně kolegům Nory Fridrichové nevadí odstřelení 168 hodin?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons (Public domain)

Dlouholetý pořad ČT1 168 hodin se na obrazovky už nevrátí. Dramaturgyni a moderátorce Noře Fridrichové vedení nabídlo, aby dělala sociální témata. Místo pichlavé politiky. Její kolegové mlčí, pořadu se nikdo z ČT nezastal.

Článek

Pořad 168 hodin „už neotevře“. Když v červnu končil, moderátorka Nora Fridrichová se loučila jako před každými prázdninami - uvidíme se po letní pauze. Jenže už se neuvidíme, minimálně ne ve formátu, který běžel na obrazovkách osmnáct let. Vedení zpravodajství a generální ředitel ČT Jan Souček rozhodli, že pořad 168 hodin definitivně skončí.

Připomeňme, že publicistický pořad dlouhodobě ležel v žaludku mnoha politikům, které oprávněně kritizoval a dělal si z nich legraci. Kromě pichlavé politické satiry také reportéři každý týden mapovali dění uplynulého týdne, točili zajímavé příběhy a v neposlední řadě vysílali neveřejné záběry z natáčení jinak seriózních rozhovorů - to mnohdy politikům vadilo nejvíc. Třeba exprezident Václav Klaus si stěžoval na odvysílání jeho rozcvičky před novoročním projevem.

Ticho, zastání od kolegů žádné

Vedení televize oznámilo Fridrichové konec pořadu uprostřed prázdnin, těsně před jejím odjezdem na dovolenou. V odůvodnění šermují stížnostmi na některé reportáže, porušováním pravidel, ukazují na spory v jejím týmu a také na veřejnou konverzaci s jejím bývalým šéfem Markem Wollnerem - ten na Fridrichovou v médiích vytáhl konverzaci o masturbaci, ovšem zapomněl „dodat“ začátek téhle debaty, ve které se ukázalo, že se slovy o masturbaci si začal on. Ale o jeho chování, které ho stálo kariéru v ČT, tento text není.

Vysvětlení ČT, proč pořad z ničeho nic končí, trochu „smrdí“ na dálku. Jak Nora Fridrichová uvedla v  podcastu Mediální cirkus, všechny odvysílané reportáže schválilo vedení zpravodajství, takže zpětný distanc teď zřejmě není na místě. Spory v týmu jsou asi občas všude. A nechat se veřejně dehonestovat Markem Wollnerem Fridrichová také nechtěla, což úplně chápu. Pokud se nemýlím, ČT se jí nezastala.

Šokující na tom celém také je, jaké je na Kavčích horách ticho. Nikdo z kolegů ze zpravodajství nebo publicistiky se Nory Fridrichové nezastal. Alespoň ne veřejně. Soukromě ji prý podporují, říkala moderátorka v podcastu Mediální cirkus. Jenže to pořad na obrazovky nevrátí. Opravdu by mě zajímalo, proč redaktorům veřejnoprávní televize nevadí, že se náhle ruší sledovaný, oblíbený a kritický publicistický pořad.

Může přece točit sociální témata…

Druhý šok mi způsobila nabídka, kterou Fridrichová od vedení televize dostala. Může prý točit sociální témata, ke kterým má blízko i kvůli tomu, že provozuje charitativní projekt Šatník. Ten pomáhá samoživitelkám. Pro dobrotu na žebrotu…

A ani na tom nepřijde redaktorům a kolegům z Kavčích hor nic zvláštního - že dramaturgyně a moderátorka, která roky dráždila politiky, dostane možnost točit sociální témata. Nic proti sociálním tématům, ale Nora Fridrichová byla machr právě na politickou satiru.

Rozhodnutí ČT o konci oblíbeného pořadu je pravděpodobně konečné, vedení ČT se netváří, že by o tom chtělo ještě nějak debatovat. A tak jediný, kdo protestuje, je spolek Milion chvilek pro demokracii, který napsal řediteli ČT otevřený dopis a svolal demonstraci.

Podle Nory Fridrichové nová pracovní nabídka posiluje podezření, že pořad byl zastaven z politických důvodů.

Podle mě nová pracovní nabídka demonstruje, že ČT Noru Fridrichovou ve svých řadách nechce. A mlčení jejích kolegů demonstruje, že je jim to jedno.

Mě by opravdu zajímalo proč.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz