Hlavní obsah
Názory a úvahy

Okamura by v Rusku dopadl jako Navalnyj. Přesto hledí s nadějí na východ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ruský prezident Vladimir Putin

Nejvýraznější opoziční hlas v diktátorském Rusku, aktivista a politik Alexej Navalnyj zemřel v sibiřském vězení. Tak dopadá opozice v Rusku. Přesto má tahle země i její vůdce sympatie části Čechů.

Článek

Alexej Navalnyj byl momentálně asi nejznámějším kritikem ruského vůdce Vladimira Putina. A také jedním z mála opozičních politiků v Rusku. Zemřel ve vězení jménem Polární vlk, kdesi na Sibiři. Po zhruba třech letech za mřížemi.

Celkem měl sedět skoro třicet let - to je zhruba souhrn všech jeho trestů. Ale nebuďme optimisté, jistě by si další tresty ještě v budoucnu vysloužil dalším protirežimním burcováním otupělé ruské společnosti.

Ruský list Novaja Gazeta informoval, že Navalnyj údajně zkolaboval na procházce, upadl do bezvědomí a už se neprobral. Bylo mu 47 let. Co se stalo doopravdy, to se zřejmě nikdy nedozvíme.

A navíc - i kdyby skutečně „jen tak“ zkolaboval a už se neprobral, nebylo by to přece jen tak. Mělo by to samozřejmě přímou souvislost s otřesnými podmínkami, ve kterých poslední tři roky musel žít kvůli absurdním trestům servilní ruské justiční mašinérii.

Navalnyj není první. A asi ani poslední

Navalnyj byl kritikem ruských nedemokratických poměrů, vůdce Vladimira Putina i všudypřítomné korupce, už minimálně jednou přežil vlastní smrt. V roce 2020 byl otráven, podle vědců nervovou paralytickou látkou ze skupiny novičok. Navalného „dali do kupy“ lékaři v Berlíně. Politik se poté dobrovolně vrátil do Ruska, přestože věděl, že mu jde o život.

Ruské vedení v čele s Putinem tehdy samozřejmě odmítlo, ​že by mělo s otravou cokoliv společného. Jak jinak. Stejně jako odmítá odpovědnost za další vraždy nepohodlných kritiků v minulosti.

Jak víme, Navalnyj nebyl prvním opozičním politikem, který v Rusku násilně nebo záhadně zemřel. Připomeňme třeba Borise Němcova, Putinova vytrvalého kritika. V roce 2015 ho přímo v centru Moskvy čtyřikrát někdo střelil.

V roce 2006 někdo v Moskvě zastřelil Annu Politkovskou, novinářku a spisovatelku. Odpůrkyně ruského prezidenta Putina, která kritizovala mimo jiné postup země během čečenské války.

Česká Putinova pátá kolona

Vladimir Putin nechce „doma“ žádné kritiky, svoje publikum pečlivě krmí propagandou. Navíc se neštítí toho, aby záhadně nebo z rukou vraha jeho opozice zemřela.

Byť mu to nikdo nikdy přímo nedokáže, většina normálně smýšlejících lidí si to (do)myslí. A někteří vlivní to dokonce řeknou nahlas. Po Navalného smrti například americký prezident Joe Biden na mimořádné tiskové konferenci řekl, že „je Putin zodpovědný za smrt Navalného“. Bravo.

Přesto se v Česku najdou lidé, kteří Rusko adorují, oslavují jeho nezákonný a barbarský vpád na Ukrajinu, do suverénní země, kterou Rusko už dva roky terorizuje, a oslavují diktátora Vladimira Putina.

Nebudu teď komentovat nějaké blázny na sociálních sítích. Na ty si doufám posvítí policie.

Důležité je, že ruská pátá kolona sedí i v českém parlamentu. Oslavné komentáře o prezidentu Putinovi sdílel na Facebooku hojně třeba předseda SPD Tomio Okamura, který se netají svojí orientací na východ. USA například obvinil, že podněcují konflikt Ruska a Ukrajiny.

V minulosti Okamura napsal na svém profilu toto: „Vladimir Putin má podle mě bohužel pravdu. Co si myslíte Vy?“

Nebo toto: „Podporujeme iniciativu ruského prezidenta Putina, který zaslal šéfům všech členských států Severoatlantické aliance (NATO) dopis, v němž navrhl moratorium na rozmístění raket středního a kratšího dosahu v Evropě.“

V roce 2022, těsně po vpádu Ruska na Ukrajinu, Tomio Okamura všechny příspěvky, které adorovaly činy a slova Vladimira Putina, ze sociálních sítí smazal. Hrdina.

Ve Sněmovně ale i poté Okamura opakovaně mluvil o ukrajinských neonacistech - používal bez studu narativ, který před válkou na Ukrajině opakovaně šířil Vladimir Putin a Kreml.

Tomio Okamura coby opoziční politik může v Česku kopat do vládnoucí garnitury v čele s premiérem Fialou, jak se mu líbí. Může veřejně vykřikovat, že se máme dobrovolně vzdát spojenectví se západem - NATO, EU. Může dokonce i lhát.

Veřejnoprávní televize mu to dokonce živě přenáší ze Sněmovny do celé republiky.

Okamura si totiž asi neuvědomuje, že kdyby tohle jako opoziční politik dělal v Rusku, dopadl by jako Navalnyj. Přesto hledí s jakousi nepochopitelnou nadějí na východ.

Odpočívej v pokoji, Alexeji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz