Hlavní obsah
Aktuální dění

„Tygr“ Rakušan se urval ze řetězu. Přitom brod je ještě daleko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia (B. Skála, Benfoto – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86965834)

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Dva roky působí jako ministr vnitra ve vládě Petra Fialy, přesto ji teď ve videu kritizoval. Předseda STAN Vít Rakušan se pak rozjel do regionů a burcoval voliče. Volby jsou přitom ještě daleko.

Článek

Pamatujete, jak Vít Rakušan coby předseda STAN společně s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem táhli společně do minulých sněmovních voleb? Na kandidátkách se střídali Starostové a Piráti.

Jenže pro Piráty byly výsledky voleb jako ledová sprcha, když se ukázalo, že díky kroužkování a preferenčním hlasům se do Sněmovny dostali jen 4, slovy čtyři zástupci Pirátů. A 34, slovy třicet čtyři Starostů a nezávislých.

Rakušan se po volbách tvářil, že je mu to skoro líto. Ale nebuďme naivní. Politika je o moci, vlivu a schopnostech to využít v prospěch voličů, případně sebe. Vít Rakušan ve skutečnosti získal mnohem víc, než si mohl před volbami vůbec představit. Drtivé zválcování Pirátů ho vyneslo do křesla vlivného ministra vnitra a místopředsedy celé vlády.

Piráti už se nechali slyšet, že do dalších voleb společně se STAN určitě nepůjdou.

Nedivím se.

Tygr se probudil

Před zmíněnými volbami burcoval Vít Rakušan voliče těmito slovy: „Pojďme se stát středoevropským tygrem.“

Teď se zdá, že Rakušan se stal jakýmsi tuzemským tygrem ve vlastní vládě.

Po dvou letech relativního koaličního klidu se totiž teď kvůli němu pětikoalice trochu otřásá. A není to jen fráze. Koaliční partneři jsou podle reakcí opravdu naštvaní.

Nejprve údiv a poté vlnu kritiky vyvolalo Rakušanovo video, ve kterém se baví se spoluhráči v šatně po sportovním zápase. „Lidi na nás koukají a vůbec nerozumí tomu, co děláme. Zbytečně taktizujeme, hrajeme při zdi. Důvěru mnohých jsme zklamali, jen abychom zůstali ve hře. Přistupovali jsme na kompromisy, je nejvyšší čas to změnit a vrátit se k tomu, proč jsme to vůbec začali dělat,“ říká ve videu ministr vnitra a dodá, že „to řekne Fialovi“.

„Jeho sportovní video je tedy pořádný vlastňák. Doporučuji sundat dres a zalézt do šatny,“ napsala na sociální síti X třeba starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Pak se „tygr“ Rakušan opět bez vědomí koaličních partnerů (zase soudím dle překvapených reakcí) rozjel do regionů, které jsou spíše baštou opozičních stran jako ANO a SPD. Tedy Ostravsko a Ústecko. Do místních sokoloven si Rakušan zve místní lid a nechává na sebe řvát, mnohdy i sprostě. Nechává urážet vládu. Nechává lidi, aby plácali nesmysly.

K tomu má za sebou paletu mikrofonů a novinářů. Náhoda? Nemyslím si.

Členy vlády i komentátory pak šokovalo i to, když Rakušan pravděpodobně propálil záměr vlády ovládnout společnost ČEZ. Akciemi to zahýbalo, premiér požár hasil. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová dokonce vzkázala, že by měl ministr vnitra nést důsledky - to v politické mluvě znamená zhruba toto: Tos podělal, kamaráde.

Ale tohle všechno není náhoda. Vít Rakušan vytáhl do předvolebního boje, přestože volby jsou ještě daleko. Jenže ne nadarmo se říká, aby člověk nestahoval kalhoty, když brod je ještě daleko. Rakušan musí každý týden sedět na jednání vlády a ve Sněmovně. S lidmi, na které dělá tyhle podrazy.

To se Rakušanovi nemusí vyplatit. Přece jen - další čtyři strany v pětikoalici mají společně větší moc a vliv. A o to v politice jde.

Zdroje:

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/video-rakusan/r~e00b2bacb46511ee8d680cc47ab5f122/

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-k-opakovani-koalice-pirstan-neni-zadna-vule-prohlasil-rakusan-40450481

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pirati-stan-kampan-pro-mlade-neni-nam-to-ukradeny-bartos-rakusan.A210903_154527_domaci_kop

https://www.idnes.cz/volby/krouzkovani-mandaty-preferencni-hlasy-pirati-starostove.A211009_162155_domaci_vlc

https://www.youtube.com/watch?v=FpViS_Lw1-g

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/rakusan-tvrdil-ze-se-vlada-chysta-ovladnout-cez-fialu-prekvapil-havlicek-nesetril-kritikou-345497

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz