Hlavní obsah
Názory a úvahy

Utopický Příběh služebnice jako skutečnost? V Rusku chtějí zakázat dobrovolnou bezdětnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons (Creative Commons Attribution 3.0)

Ilustrační foto

Nejvýše postavená ruská politička Valentina Matvijenková se nechala slyšet, že by ráda zakázala dobrovolnou bezdětnost. Už jednou bylo něco takového v Rusku ve hře, návrh zákona zakazující propagaci „ideologie bez dětí“.

Článek

Pokud jste fanoušci dobrých seriálů, určitě vás neminul Příběh služebnice z roku 2017. Popisuje život v utopické republice Gileád. Většina žen v něm ztratila schopnost rodit děti, společnost je zoufalá. A tak se totalitní uspořádání rozdělí na ty vyvolené, bohaté, kteří vládnou, ale nemohou počít dítě. A otrokyně, které pod vojenským dohledem rodí děti jako na běžícím pásu. Zvrácený režim těch vyvolených volá po „návratu k tradičním hodnotám“. Což v praxi Gileádu znamená, že ženy jsou deklasovány pouze na rodící mašiny bez vlastního myšlení a nároku na cokoliv, co nesouvisí s úspěšným mateřským cyklem.

„Hlavním posláním ženy je přece být matkou“

Utopické vize ale nemusí být jen výsadou seriálů, jak se ukazuje. V některých reálných státech by se tomu někteří lidé rádi přiblížili. Třeba v Rusku. Tam by někteří politici a političky rádi zakázali dobrovolnou bezdětnost, kterou ve jejich očích reprezentuje hnutí bez dětí. To spojuje ženy, které děti mít nechtějí, ale i ty, které například ze zdravotních důvodů nemohou.

Zcela otevřeně v rozhovoru pro ruský provládní deník Izvestia popsala zákaz bezdětnosti nejvýše postavená ruská politička, předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková, když kritizovala takzvané „hnutí bez dětí“ a degeneraci feminismu na Západě. „Zpočátku byl feminismus založen na zdravé myšlence, bojovat za stejná práva pro ženy. Ale proměnilo se to v hnutí proti mužským a tradičním hodnotám. Nyní je to o všech druzích pohlaví, kterých bylo vynalezeno přes padesát. Nebo o hnutí bez dětí, které by mělo podle mého názoru být zákonem zakázáno,“ uvedla Matvijenková.

A pak, možná inspirovaná Příběhem služebnice, vyzdvihla hodnoty, které prosazuje: Zachování základních tradičních hodnot celého lidstva a seberealizace žen. Ovšem to v jejích očích vypadá tak, že hlavním posláním ženy je – stát se matkou, babičkou a manželkou, jak zdůraznila.

Už jednou byl zákaz na stole, chystá se zase

Už v roce 2022, tedy nedávné minulosti, byl v Rusku na stole návrh zákona, který zakazoval propagaci „ideologie bez dětí“ u nezletilých. Ležel ve Státní dumě, Dolní komoře ruského parlamentu, v roce 2023 byl ale potichu stažen. Proč, to se mi bohužel dohledat nepodařilo.

Faktem je, že v Rusku, stejně jako v západních zemích, dlouhodobě klesá porodnost. Podle socioložky Olgy Isupové to ale není kvůli nějaké ideologii, nýbrž kvůli ruské ekonomické nejistotě a také táhnoucí se válce na Ukrajině. Ta požírá mladé muže, kteří musí na frontu.

V Rusku nejsou veřejná prohlášení proti dobrovolné bezdětnosti novinkou. Ruští představitelé, a to i vysoce postavení, v minulosti opakovaně kritizovali „ideologii bez dětí“, tedy dobrovolné rozhodnutí nemít děti. Třeba místopředsedkyně Státní dumy Irina Yarovaya to označila za zbraň namířenou proti mladým. Podle náměstka ruského ministra spravedlnosti Vsevoloda Vukolova je myšlenka extremistická a ruské úřady aktivně připravují legislativu, která by to zakázala.

Utopický Příběh služebnice možná nebyl až tak vzdálený od reality.

Další zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/podcasty-ocima-sasi-mitrofanova-ocima-sasi-mitrofanova-v-rusku-muze-byt-zakazana-dobrovolna-bezdetnost-40489717#utm_content=ribbonnews&utm_term=mitrofanov&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

(více o celosvětovém hnutí child-free najdete na https://wearechildfree.com/)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz