Hlavní obsah
Názory a úvahy

Věděli Cimického kolegové o jeho chování? Ano. Podali trestní oznámení? Ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pixabay.com

Ilustrační foto

Hypotetická otázka: Kdyby chirurg věděl, že jeho kolega operuje třeba pod vlivem alkoholu a ohrožuje tak zdraví pacientů, měl by to na něj říct?

Článek

Předpokládám, že se většinově shodneme. Asi nikdo nechce, aby se dostal do rukou opilému lékaři. Ať už chirurgovi, zubaři, nebo třeba psychiatrovi.

A teď otázka druhá: Kdyby psychiatr věděl, že jeho kolega při terapii obtěžuje a zřejmě i znásilňuje ženy a ohrožuje tak jejich zdraví, měl by to říct?

Takhle otázka mě napadla, když jsem sledovala pokračování soudu s psychiatrem Janem Cimickým, který je obžalován z vydírání a znásilnění pacientek. Vypovídali totiž jeho bývalí kolegové. Psychiatři. Pro mě byly jejich výpovědi skandální. Před soudem totiž přiznali, že od pacientek věděli o chování Jana Cimického.

Známá sexuoložka Hana Fifková řekla, že o nevhodném chování Cimického ji informovaly pacientky. A to hned několik. Doslova lékařka soudu řekla, že podle pacientek šlo „u většiny žen o francouzský polibek, osahávání, nucení ke stimulaci penisu, u jedné z žen o opakované znásilnění“. Druhá bývalá kolegyně Hana Papežová pak popsala případ, kdy měl Cimický osahávat na intimních místech dokonce nezletilou dívku. Bývalý šéf bohnické léčebny Zdeněk Bašný u soudu řekl, že Cimického kvůli „drbům“ o nepřijatelném chování k pacientkám vyhodil.

Mimochodem - znásilnění, o kterém Cimického kolegyně Fifková věděla, není součástí obžaloby. Skutek je totiž dávno promlčen.

Když si to shrneme: Pacientky svým doktorům říkaly, že je Cimický obtěžuje, osahává, znásilňuje. Věděli to minimálně tři lékaři, kterým se svěřovaly buď přímo jejich pacientky, případně jejich příbuzní. A nebyl to jeden, dva případy. Bylo jich mnoho. Nutno dodat, že ženy na policii jít nechtěly, bály se, přestože je lékaři vyzývali.

Samozřejmě vím, že doktoři musí dodržovat lékařské tajemství. Co jim pacient svěří, zůstane v ordinaci.

Přesto pořád musím myslet na to, že kolegové Jana Cimického nechali potichu odejít z Bohnic, nechali ho založit kliniku Modrá laguna, nechali ho dál provádět kdoví co jeho pacientkám.

Aniž by podali trestní oznámení, aby to policie prověřila.

Aniž by z toho byl skandál a Cimický minimálně odstaven od pacientů.

A tak se ptám: Je lékařské tajemství víc, než snaha zabránit trestnému činu?

Hippokratova přísaha říká toto: Cokoli, co při léčbě i mimo svou praxi ve styku s lidmi uvidím a uslyším, co nesmí se sdělit, to zamlčím a uchovám v tajnosti.

Ale Hippokratova přísaha říká také toto: Lékařské úkony budu konat v zájmu a ve prospěch nemocného, dle svých schopností a svého úsudku. Vystříhám se všeho, co by bylo ke škodě a co by nebylo správné.

Bylo správné desítky let mlčet?

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-cimickeho-kolegyne-pacientky-nam-popsaly-jeho-praktiky-40457398

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/-odchod-cimickeho-z-bohnic-souvisel-s-obtezovanim-rekl-u-soudu-basny/2466169

https://www.wikiskripta.eu/w/Hippokratova_p%C5%99%C3%ADsaha

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz