Hlavní obsah
Názory a úvahy

Za Českou televizi 150 korun měsíčně? Vždyť tolik dnes stojí krabička cigaret…

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Poplatky za Českou televizi (i Český rozhlas) se od příštího roku zvýší. Otázka pro mnoho lidí je - zaslouží si tahle přebujelá instituce další peníze? Nově navíc od každého, kdo má přístup k internetu?

Článek

Na úvod několik řečnických otázek:

Zapnete si ČT24, když se děje nějaká velká událost?

Sledujete aktuální přímé přenosy zápasů z hokejového mistrovství světa?

Oblíbili jste si seriály jako Vyprávěj, Smysl pro tumor, Most, Případy 1. oddělení, Devadesátky a mnoho dalších, které měly milionovou sledovanost?

Máte rádi Stardance?

Zvýšení po patnácti letech, cena jako krabička cigaret

Poplatky za ČT se po patnácti letech změní ze 135 korun na 150 korun. S navýšením odvážně přichází ministr kultury Martin Baxa (ODS) v návrhu novely mediálního zákona. Poplatky jsou ožehavé téma, ale jestli je už na stole novela, má snad ministr podporu v pětikoalici zajištěnou. Doufejme…

Ruku na srdce - 150 korun za všechny výše zmíněné pořady (a to je jen zlomek produkce ČT) je vlastně směšných. Reálná hodnota současného poplatku je navíc po těch patnácti letech zhruba 72 korun, protože se nezohledňovala inflace. Za to si mimochodem dneska kuřák nekoupí ani krabičku cigaret.

Těch změn je ale v návrhu novely víc. Například se upraví to, kdo bude poplatky platit. Zpřísní se to. Dnes se totiž dá placení poměrně poplatku jednoduše obejít: Napíšete čestné prohlášení, že nemáte televizi a - poplatky neplatíte…

Čestné prohlášení už nebude stačit

To už nepůjde. Placení se podle novely nevyhne nikdo, kdo má internetové připojení. Pokud projde, bude od ledna 2025 za přijímač považováno jakékoliv zařízení, které umožňuje sledovat nebo poslouchat jakkoliv šířené vysílání, včetně internetového. A ČT dostane od operátorů informaci, jestli internet máte. Takže placení se nevyhnete.

Oddělení ČT, které má vymáhání poplatků v gesci, bude mít od ledna zřejmě docela frmol. V Česku jsou totiž stovky tisíc domácností, které dnes poplatky neplatí. Internet ale většina z nich - tipuji - má.

Hlídací psi demokracie? Spíš servis

Novináře ČT už dlouho nepovažuju za hlídací psy demokracie. A to ani ty investigativní. Ani nepamatuju, kdy by něco opravdu odhalili nebo ukázali něco šokujícího. Ale já to od nich nečekám.

Českotelevizní reportéry považuju za servisní novináře. Dělají mi totiž luxusní servis. Jsou tam, kde se něco děje, ukazují mi záběry z míst, kde já nejsem. Ať už někde hoří, je povodeň, konají se volby, jednají poslanci, hraje se mistrovství a olympiáda… prostě 24/7.

Ale ať nejsem neobjektivní: ČT má podle mého názoru spoustu chyb. A určitě je v jistých věcech přebujelá, zapouzdřená, namyšlená, nesnese kritiku. Také určitě vynakládá některé peníze neefektivně. Ale v globále plní funkci veřejnoprávního média.

Na úvod jsem položila čtyři jiné řečnické otázky. A moje odpověď na všechny čtyři zní i přes všechny výtky a výhrady - ANO.

A vy, kteří nesledujete z ČT nic, ale opravdu vůbec NIC, máte tentokrát bohužel smůlu. Budete platit jednu krabičku cigaret měsíčně pro dobro těch, kteří rádi sledují zprávy, sport, seriály a hromady dalších věcí, které ČT nabízí.

A já vám za to děkuju!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz