Hlavní obsah
Umění a zábava

Duo Kamelie: Sexy blondýnkám klečeli muži u nohou, každé tři roky si kupovaly nové auto v Tuzexu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Ženské pěvecké duo Kamelie patřilo v 80. letech k hvězdám naší hudební scény. Půvabné plavovlásky Hana Buštíková a Dana Vlková se staly svého času sexsymbolem a těšily se obrovské popularitě.

Článek

Vzpomínáte na slavné pěvecké duo Kamelie, které zářilo na československém hudebním nebi v 80. letech? Zpěvačky Hana Buštíková a Dana Vlková si dokázaly svým zpěvem, šarmem a v neposlední řadě i svou krásou podmanit publikum. Kamelie uspěly i za hranicemi své rodné země a Hana i Dana si zahrály také v několika filmech. Letos obě dámy oslavily sedmdesáté čtvrté narozeniny, vypadají báječně a jejich věk by jim nikdo ani náhodou nehádal.

Z projektantky zpěvačkou

Hana Buštíková přišla na svět 2. února 1950 ve Valašském Meziříčí . Její otec byl veterinární lékař a maminka se věnovala zpěvu ve Valašském kroužku. U Hany se zájem o hudbu a zpěv projevil již v dětství. Jako malá zpívala ve sboru, hrála na klavír, a když jí bylo čtrnáct let, začala se učit hrát také na kytaru. Přestože byla talentovaná, nerozhodla se pro studium na konzervatoři, ale absolvovala Střední průmyslovou školu stavební ve Valašském Meziříčí. Po maturitě pak pracovala jako projektantka v podniku Tesla v Rožnově pod Radhoštěm. Zároveň začala také veřejně zpívat a účastnila se různých pěveckých soutěží.

V roce 1972 se rozhodla, že se stane profesionální zpěvačkou, působila nejprve jako sólistka v ostravské kapele Bukanýři. V polovině 70. let se odstěhovala do Prahy, vystupovala pak ve vokálním triu, které doprovázelo Josefa Laufera během jeho koncertního programu. Zde se poprvé setkala s Danou Vlkovou, která v dívčím triu rovněž zpívala. Tehdy se ale ještě Hana se svou pěveckou kolegyní Danou Vlkovou na vytvoření pěvecké dvojice nedomluvila. Hana po ukončení spolupráce s Josefem Lauferem začala v roce 1978 zpívat jako sólistka v programu Jiřího Korna s názvem Zpívání v dešti, zatímco se Dana rozhodla založit rodinu.

Dana studovala francouzštinu

Dana Vlková se narodila 8. dubna 1950 v Praze. Se zpěvem začala již v dětství, kdy navštěvovala Dětský pěvecký sbor Československého rozhlasu pod vedením profesora Bohumila Kulínského. Poté, co odmaturovala na gymnáziu, se rozhodla jít studovat francouzský a český jazyk na pedagogické fakultě. Hudba ji provázela i během studia na vysoké škole. Právě v té době se stala členkou dívčího sboru Jezinky, který spolupracoval mimo jiné se známými zpěváky Helenou Vondráčkovou nebo Karlem Gottem.

Jak už to tak ale někdy bývá, dívky se na určitých věcech neshodly, a tak se skupina Jezinky nakonec rozdělila a Dana ji opustila. Krátce pak působila jako zpěvačka na Slovensku, kde vystupovala s talentovaným zpěvákem Karolem Duchoněm. Když jí Josef Laufer nabídl, aby se stala členkou doprovodného tria v jeho programu, Dana souhlasila. Tou dobou se zrodilo přátelství mezi ní a pěveckou kolegyní Hanou Buštíkovou. Jejich profesní cesty se však o něco později na čas rozdělily, protože Hana odešla zpívat k Jiřímu Kornovi a Dana se pro změnu věnovala mateřským povinnostem. Narodil se jí totiž syn Marek. Zpěvačky se ale i nadále přátelily a navštěvovaly.

Zrodily se Kamelie

V roce 1980 Hanu a Danu při jednom setkání napadlo, že by spolu mohly vytvořit dívčí duo, a tak se zrodily Kamelie. Repertoár pro ně napsali hudební skladatelé a producenti Petr Dvořák a Pavel Růžička, známí též pod uměleckým jménem Petr a Pavel Orm. Ti pro ně složili celou řadu „chytlavých“ hitů jako například Jako Robinson, Formule 1, V rytmu galaxie nebo Vodní víly. Zlí jazykové k tomu podotýkali, že šlo o hudbu pro nenáročné publikum. Ať už má ale kdokoliv na jejich hudební produkci jakýkoliv názor, nelze popřít, že duo Kamelie dosáhlo s těmito skladbami famózního úspěchu.

V okamžiku, kdy Kamelie začaly vystupovat v televizi a na koncertech, nastal na domácí hudební scéně doslova „poprask“. Dvě krásné blondýnky si svým zpěvem i půvabem rázem podmanily publikum a získaly srdce fanoušků. Muži po nich marně toužili a ženy se jim chtěly podobat. Stávalo se, že se někteří mylně domnívali, že zpěvačky jsou sestry. Hana a Dana se v 80. letech staly sexsymbolem a každá měla spoustu ctitelů. Kamelie byly v té době u nás nesmírně populární, jejich písničky znal snad každý a koncerty hvězdného dua byly beznadějně vyprodané.

Kariéra je zavedla až do dalekého Japonska

Přesto se rozhodly domácí scénu opustit a vydaly se pokračovat ve skvěle rozjeté kariéře do zahraničí. Nejvíce koncertovaly v NDR, kde se jim rovněž podařilo proslavit, byť pod jiným názvem. Pro zdejší publikum vystupovaly pod snadno zapamatovatelným jménem Hana und Dana. V 80. letech také často hostovaly v oblíbeném revuálním pořadu východoněmecké televize Ein Kessel Buntes. V NDR se Hana na turné bezhlavě zamilovala do pohledného zpěváka z mužského dua, provdala se za něj a slavnému páru se pak narodil syn David. Jejich manželství ale skončilo poté, co se Hanin muž rozhodl zůstat v západním Berlíně.

Německo ale nebylo jedinou zemí, kde Kamelie vystupovaly. Během svého úspěšného turné procestovaly takřka celou Evropu. Ale dostaly se mimo jiné i do dalekého Japonska, kde se v roce 1983 zúčastnily festivalu populární hudby v Tokiu. Tam se jim též podařilo „zabodovat“, když ze dvou tisíc písní pořadatelé tehdy vybrali dvacet nejlepších skladeb, z nichž jednu nazpívaly právě Kamelie. Na období své největší slávy zavzpomínala Hana Vlková v jednom z mnoha rozhovorů:

Spousta lidí si myslela, že když jsme za totality zpívaly v televizi a byly víc vidět, že jsme automaticky musely být v děsném balíku. Tak to ale nebylo. Jediná výhoda byla, že jsme mohly vystupovat v Německu, a tak jsme si každé tři roky mohly v Tuzexu pořídit nové auto. Jinak nic.
Hana Buštíková

Příležitostné role ve filmu

Hana s Danou si také několikrát vyzkoušely, jaké je to být filmovou herečkou. Společně si ale zahrály pouze v jediném snímku, a to v eroticky laděné hudební komedii Anděl s ďáblem v těle (1983). Hana Buštíková v tomto filmu ztvárnila tanečnici Miriam a Dana Vlková se v něm objevila jako zpěvačka v šantánu. Danu si diváci také pamatují například z kultovního snímku režiséra Karla Kachyni Smrt krásných srnců (1986), kde si zahrála krásnou paničku Irmu Korálkovou. Zpěvačka se po letech „přiznala“, že se po natáčení obávala toho, co jí řekne její otec na její dnes již kultovní erotickou scénu v maringotce. Také Hana se mihla v několika filmech v menších rolích, hrála mimo jiné v hudební komedii Trhák (1980).

Přátelství i spolupráce na celý život

V 90. letech přišlo období, kdy Kamelie vystřídaly na hudební scéně jiní umělci. Hana s Danou se proto pustily společně do podnikání, ale svůj obchod s oblečením neprovozovaly dlouho. Nakonec se vrátily opět k hudbě, u které zůstaly dodnes. Ve svých 74 letech vypadají obě dámy fantasticky a uvádějí, že nepodstoupily žádné plastické operace, protože chtějí stárnout přirozeně. S koncertováním podle svých slov hned tak skončit nehodlají, a tak se jejich fanoušci mohou těšit na další vystoupení této slavné pěvecké dvojice.

Jen málokdy se ve světě showbyznysu vidí, aby spolu někdo v této branži vydržel dlouhých 44 let, a ještě k tomu bez hádek a skandálů. Hana s Danou jsou navíc skvělé kamarádky, které nespojuje jen láska k hudbě a kariéra. Sympatické zpěvačky toho mají opravdu hodně společného, skvěle si rozumí i v soukromí, pomáhají si, tráví spolu volný čas i dovolené a tvrdí o sobě, že jsou „kamarádky na život a na smrt“.

Osud jim oběma napsal i podobný životní příběh. Narodily se ve stejném roce, od malička se věnovaly hudbě, každé z nich se nevydařilo manželství, každá má jednoho syna a ani jedné se nepodařilo potkat toho „pravého“ muže. Mají stejný styl oblékání, obě rády sportují, jejich synové se od dětství přátelí.

Kamelie patří bezesporu ke stálicím naší hudební scény. V příštím roce Hana Buštíková a Dana Vlková oslaví významné životní jubileum. Nezbývá než jim popřát, ať se jim i nadále daří…

Wikipedia, heslo Hana Buštíková, Wikipedia, heslo Dana Vlková

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz