Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zpěvačka Samantha Fox: Ňadra, která ji proslavila, si kdysi nechala pojistit na milion liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: giorgioerriquez, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Samantha Fox

V osmdesátých letech patřila modelka a zpěvačka Samantha Fox k nejfotografovanějším ženám planety. Svého času byla velmi populární i u nás. Její plakáty byly vylepené v pánských skříňkách a patrně by se nenašel muž, který by tuto krásku neznal.

Článek

Britská modelka a popová zpěvačka Samantha Fox se v 80. letech zařadila mezi nejzářivější hvězdy světového showbyznysu. Toužila být policistkou, ale nakonec se stala slavnou modelkou a zpěvačkou. Matka Samanthy odstartovala její úspěšnou modelingovou kariéru, když poslala fotky své tehdy šestnáctileté dcery ve spodním prádle do amatérské modelingové soutěže. Pohledná vnadná blondýnka pak celé tři roky pózovala „nahoře bez“ pro bulvární deník The Sun. Objevila se i v různých časopisech pro pány a doslova „pobláznila“ bezpočet mužů. Později se proslavila také jako zpěvačka, přestože mnozí kritici označovali její pěvecký výkon jako průměrný a podotýkali, že Samantha postavila celou svou kariéru spíše na svých ženských přednostech než na kvalitě zpěvu.

Od hanbatých fotek do světa showbyznysu

Samantha Karen Fox se narodila 15. dubna 1966 v Londýně. Spolu s mladší sestrou Vanessou (zemřela v roce 2023) vyrůstala v katolické rodině tesaře Johna Patricka Foxe a herečky Carole Ann Wilken. Rodina žila na předměstí Londýna ve čtvrti East End. Zde obě dívky navštěvovaly katolickou základní školu St. Thomase Moora. Samantha od svých pěti let navíc chodila také do divadelních škol, kde se věnovala zejména zpěvu a tanci.

Poté, co dokončila katolickou školu, se chtěla stát policistkou. Tento sen se jí ale rozplynul, protože měří pouhých 155 cm. Nesplňovala tak minimální potřebnou výšku pro přijetí k policii. Ambiciózní dívka tedy hledala jiné možnosti, jak se v budoucnu uživit a zároveň dělat, co ji baví. V pouhých 14 letech založila svou první popovou kapelu a o rok později podepsala s Lamborghini Records svou první nahrávací smlouvu.

O průlom v její kariéře se však nakonec postarala především její matka, která si uvědomila, že Samantha má nejen hudební nadání, ale je rovněž velmi půvabná. Neváhala tedy a svou šestnáctiletou dceru přihlásila do soutěže „Face and Shape of 83“. Fotky Samanthy ve spodním prádle zaujaly porotce, a ta se v konkurenci mnoha krásek umístila na druhém místě. Po tomto úspěchu ji oslovil fotograf bulvárního plátku The Sun s nabídkou, aby pózovala v rubrice „nahoře bez“ na třetí stránce tohoto deníku. Řekl jí, že má „tvář dítěte a tělo ženy“. Samantha, která nebyla stydlivá, ji přijala a další tři roky mohli čtenáři The Sun obdivovat její ženské křivky.

S mírami 98-59-84 se stala vyhledávanou glamour modelkou, propagovala spodní prádlo a plavky, fotila lechtivé snímky pro pánské časopisy a podílela se také na celé řadě nejrůznějších reklamních kampaní. Na radu svého agenta si tehdy nechala pojistit své bujné poprsí na tu dobu na neuvěřitelně vysokou částku milion liber. Její hvězda stále stoupala, až přišla nabídka od společností Jive Records. Zpěvačka s ní podepsala smlouvu na pět alb a vrhla se naplno do světa showbyznysu, kde vystoupala až mezi světové popové superstar.

Samantha si za manažera zvolila svého otce. Ten se staral nejen o její kariéru, ale také o finance, což se následně ukázalo jako velmi špatné rozhodnutí. V roce 1991 Samantha totiž zjistila, že jí zpronevěřil více než milion liber a podala na něj žalobu. Samantha později vypověděla, že její otec byl závislý na drogách a alkoholu. V roce 1988 se rozvedl s její matkou, býval agresivní a v roce 1991 dokonce Samanthu surově fyzicky napadl, způsobil jí četné podlitiny a zlomil dvě žebra. Zpěvačka se s ním přestala stýkat. John Patrick Fox se později znovu oženil a měl další dvě děti, zemřel v roce 2000.

Kariéra zpěvačky

Ve dvaceti letech Samantha upozadila při budování své kariéry svět módy a soustředila se především na hudbu. V roce 1986 vydala svůj první singl s názvem „Touch Me (I Want Your Body)“, který se stal obrovským hitem. Píseň opakovaně bodovala ve světových hitparádách a ze Samanthy se stala popová superstar. Následovaly další úspěšné písně, žádná z nich však již nedosáhla takových úspěchů. Během své hudební dráhy Samantha vydala 6 studiových alb, 36 singlů a natočila 22 videoklipů. Její písně se těšily velké oblibě po celém světě a celkem se prodalo 30 milionů jejích desek.

Samantha koncertovala po celém světě a měla miliony fanoušků. Od dob The Beatles tehdy neexistovala další postava britského showbyznysu, která by si dokázala získat tak obrovskou popularitu. Paparazzi i fanoušci ji pronásledovali na každém kroku. V devadesátých letech však její sláva pomalu uvadala, zpěvačka údajně procházela tvůrčí krizí a jen sporadicky se objevovala v žebříčcích hitparád. Samantha proto přijala i nabídky na účinkování v různých reality show a jiných televizních pořadech. Objevila se také v několika filmech jako herečka ve vedlejších rolích a ve třiceti letech se vrátila ke glamour focení, když pózovala v pánském časopise Playboy.

V lásce dala přednost ženám

Samantha Fox měla v mládí několik vztahů s muži a média často spekulovala o tom, kdo všechno byl jejím milencem. Chodila například s australským podvodníkem Peterem Fosterem, který si ji najal, aby mu propagovala čaj na hubnutí. Dokonce ji požádal o ruku, ale ona ho odmítla a později se od něj zcela distancovala. Je také známo, že v době své největší slávy tvořila zamilovaný pár se zpěvákem a kytaristou P. Stanleyem z americké rockové kapely KISS.

V roce 2003 se Samantha Fox rozhodla veřejně promluvit o svém soukromí a svěřila se, že v milostných vztazích preferuje ženy. Později k tomu řekla, že si svou pravou sexuální orientaci uvědomila již v polovině 20. let, ale tenkrát nenašla odvahu se k ní přiznat, protože se bála případných negativních reakcí svých fanoušků. Zároveň tehdy uvedla, že má dlouholetý poměr se svou tehdejší manažerkou Myrou Stratton. Samantha s Myrou tvořily pár až do roku 2015, kdy Myra podlehla ve věku 60 let rakovině.

Následující rok se na svém koncertě Samantha seznámila s norskou rodačkou dvojnásobnou maminkou Lindou Birgitte Olsen, která se stala její partnerkou a později také manažerkou. V roce 2020 Linda požádala Samanthu o ruku a téhož roku se na Valentýna zasnoubily. Plánovaly i svatbu, ale tu kvůli pandemii ji odložily a vzaly se až 18. června 2022. Samantha nyní žije se svou partnerkou a jejím synem Adamem a jejich dvěma kočkami Melody a Fanny v anglickém hrabství Essex. Má vlastní vydavatelství, skládá písně pro jiné zpěváky, prezentuje se na sociálních sítích, angažuje se v charitativních projektech a občas také vystupuje pro své věrné fanoušky. Ve volném čase se věnuje hlavně rodině a sportu. Stále se udržuje v kondici, a i dnes je hrdá na svou postavu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz