Hlavní obsah
Sport

Sexuální idol Katarina Witt: Královna ledu pózovala pro Playboy i spolupracovala s tajnou službou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bundesarchiv, Bild 183-1988-0105-018 / Wolfgang Thieme / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons

Katarina Witt

Katarina Witt, jedna z nejúspěšnějších krasobruslařek všech dob, se v 80. letech stala nejen „ledovou královnou“, ale také sexsymbolem. Nadaná kráska, která sbírala jednu medaili za druhou, svého času spolupracovala s východoněmeckou tajnou službou.

Článek

Pokaždé když německá krasobruslařka Katarina Witt vplula na led, tak ji mnozí považovali za bohyni. Nejen, že fantasticky krasobruslila, ale měla v sobě i obrovskou dávku sex appealu. Podařilo se jí šestkrát za sebou získat zlato na mistrovství Evropy, čtyřikrát zvítězila na mistrovství světa a vybojovala dvě zlaté olympijské medaile. V roce 1998 se postarala o senzaci, když se odhalila pro časopis Playboy. Po znovusjednocení obou částí Německa v roce 1990 se ukázalo, že spolupracovala s východoněmeckou tajnou policií Stasi, což později Katarina Witt sama přiznala. Jaký měla život a jak se vede krasobruslařské legendě dnes?

Neuvěřitelný sportovní talent

Katarina Witt se narodila 3. prosince 1965 v Staakenu v Německé demokratické republice nedaleko Západního Berlína. Když jí bylo pět a půl roku navštěvovala mateřskou školku v nemocnici, kde pracovala její maminka jako fyzioterapeutka. Během polední pauzy s ní malá Katarina každý den chodila na procházky kolem nedalekého kluziště, které jí doslova učarovalo. Představovala si, jak se stane krasobruslařkou a nakonec přesvědčila rodiče, aby ji na tento sport přihlásili.

Když nastoupila do první třídy základní školy v Karl-Marx-Stadtu (dnešní Chemnitz) chodila na tréninky bruslení každý den. Ve třetí třídě přestoupila na sportovní školu pro sportovně nadané děti. Z domova odcházela v sedm ráno a vracela se tam až kolem sedmé hodiny večer. Musela se nejen učit, ale i tvrdě trénovat. Přesto o svém dětství vždy mluvila jako o bezstarostném období života, protože měla skvělé rodiče a mohla se věnovat své velké lásce - bruslení.

V roce 1977 si talentované dívky všimla nejúspěšnější východoněmecká trenérka krasobruslení Jutta Müller a pod jejím vedením se postupně z Katariny stala sportovní hvězda. V té době se Katarina sportovní kariéře podobně jako ostatní sportovci tehdejšího východního bloku věnovala amatérsky. S Juttou Müller trávila Katarina více času než se svou rodinou, tvrdě na sobě pracovala až se nakonec vyšvihla mezi světovou krasobruslařskou špičku. Splnil se jí její dětský sen, když svými sportovními výkony okouzlila miliony diváků na celém světě a právem se zařadila mezi nejlepší krasobruslaře všech dob.

Katarina Witt bruslila famózně, ale měla v sobě navíc jakousi „jiskru“. Ve svých vystoupeních dokázala vyjádřit emoce i vášeň. Výčet jejích sportovních úspěchů je dlouhý a nechybí v něm ani triumf na dvou zimních olympiádách. V roce 1984 ji čtenáři novin Junge Welt zvolili nejlepší sportovkyní NDR, dále Katarina Witt získala v období let 1983–1988 šestkrát po sobě prvenství na mistrovství Evropy v krasobruslení, v letech 1984, 1985, 1987 vybojovala zlatou medaili na mistrovství světa. V roce 1984 se stala zlatou medailistkou na Zimních olympijských hrách v Sarajevu a o čtyři roky později získala na ZOH v Calgary opět zlato.

Kariéra za oceánem

V roce 1988 se Katarina Witt rozhodla k odvážnému kroku a zahájila profesionální sportovní kariéru v USA, což bylo tenkrát pro východoněmecké sportovce ojedinělé a část tehdejší společnosti v NDR její rozhodnutí kritizovala. Spolu s americkým olympijským vítězem Brianem Boitanem vyrazila na turné po Spojených státech. Jejich krasobruslařská show s názvem „Witt and Boitano Skating“ se stala senzací. Dokonce se jim podařilo vyprodat newyorskou arénu Madison Square Garden. Poté působila v lední revue „Holiday on Ice“, v rámci kterého procestovala USA i západní Evropu.

V letech 1993-1994 se krátce vrátila k amatérskému sportovnímu krasobruslení. Katarina opět toužila zúčastnit se olympijských her, zažít onu neopakovatelnou atmosféru a vystoupit na stupně vítězů. Podařilo se jí kvalifikovat na ZOH v roce 1994 v Lillehammeru, kde nakonec skončila na 7. místě, což sama později označila za velký úspěch, neboť neměla na přípravu příliš mnoho času. Dalších deset let pak hostovala jako krasobruslařská hvězda první velikosti v amerických krasobruslařských show „Stars on Ice“ a „Champions on Ice“ a cestovala s nimi po USA a Kanadě.

Herecké úspěchy

Půvabná Katarina Witt, kterou svého času časopis Time nazval „nejkrásnější tváří socialismu“, dokázala vždy své ženské přednosti dokonale „prodat“ a prosadila se také jako herečka. V roce 1989 zazářila hlavní roli ve filmu Carmen na ledě, za nějž obdržela o rok později prestižní cenu Emmy. Film se natáčel v Berlíně v podzimních měsících. Jedná se o netradiční verzi Bizetovy klasické opery Carmen. Nestárnoucí příběh o tragické lásce, plný nespoutané vášně se odehrával tentokrát na ledě a získal si srdce mnoha filmových diváků. Katarina se pak objevila rovněž například v malé vedlejší roli v akčním snímku Ronin s Robertem De Nirem.

Ledová kráska nažhavila čtenáře časopisu Playboy

V roce 1998 krátce před svými 33. narozeninami nafotila Katarina Witt sérii odvážných fotografií pro prosincové číslo časopisu Playboy, které bylo následně beznadějně vyprodáno. Takový úspěch se předtím v historii tohoto časopisu podařil pouze jediné ženě, kterou byla smyslná blondýnka Marilyn Monroe.

Sama Katarina, kterou rekordní prodeje lehce zaskočily a byla tímto svým úspěchem mile překvapena se podle svých slov cítí být polichocena tím, že ji někteří muži považují za ženu svých snů a dále k tomu uvedla: „Myslím, že jsem mnohem více kamarádkou než vysněnou ženou. Jsem velmi ženská, ale také přímá a lehce výstřední. Hodně se směju, často až příliš nahlas, a moje ekonomická nezávislost pro mě byla vždy nesmírně důležitá.“

Spolupráce s tajnou službou

Po sjednocení Německa v roce 1990 vyplavalo na povrch, že údajně spolupracovala s východoněmeckou tajnou policií Stasi, což se nakonec bohužel potvrdilo. Katarina Witt se k této kapitole svého života postavila čelem a vždy o ní otevřeně mluvila. Od samotného počátku její hvězdné kariéry měla Katarina stejně jako mnoho tehdejších elitních sportovců řadu privilegií. Vláda NDR si od ní hodně slibovala, nechala jí vydat pas a dovolila jí i vycestovat do Ameriky, kde se jako prominentní host účastnila večírků na ambasádě.

Sama Katarina později zveřejnila řadu dokumentů a přiznala, že jí Stasi věnovala luxusní automobily a obstarala komfortně zařízené bydlení nebo jí hradila drahé dovolené. Na oplátku se po ní vyžadovalo, aby v zahraničí pěla chválu na socialismus v NDR. Zároveň se musela účastnit pravidelných schůzek s agenty tajné policie, kde je pokaždé ujišťovala o své loajalitě k rodné zemi. Na socialismu tehdy neviděla nic špatného. Byla tehdy velmi mladá a věřila, že její vlast patří k demokratickým zemím. Katarina se nezajímala o politickou stránku věci, pouze naplno využila všechny výhody a podporu, které jí stát poskytoval.

Tajná služba Stasi sledovala doslova každý její krok. Odposlouchávala ji nejen při tréninku, ale dokonce i doma v soukromí. Stát investoval do Katariny mnoho peněz a pečlivě si hlídal, aby neodešla na Západ. Katarina ale toužila posunout se dál, chtěla odejít do Ameriky a tam bruslit. Vláda NDR s tím nakonec souhlasila pod podmínkou, že vyhraje pro svou vlast další zlatou olympijskou medaili na ZOH v Calgary, což byl neuvěřitelně těžký úkol. Cílevědomá Katarina to ale dokázala a dočkala se na tu dobu něčeho takřka „neuvěřitelného“, směla odletět do Spojených států a plnit si tam své sny. Teprve o mnoho let později otevřeně hovořila o tom, že si tehdy jako mladá dívka neuvědomovala, že NDR nebyla svobodnou zemí, zajímalo ji jen její milované krasobruslení.

Jak se má Katarina Witt dnes

Rok 2008 znamenal pro Katarinu definitivní ukončení její aktivní jedinečné krasobruslařské kariéry. Rozloučila se s ní úspěšným turné po Německu a od té doby se věnuje práci producentky ledních show, moderátorky, herečky, spisovatelky a sportovní expertky. Katarina je činorodá žena, která má celou řadu dalších zajímavých podnikatelských, kulturních, společenských a sportovních aktivit. Nezapomíná ani na charitativní činnost, kde se soustředí zejména na svůj projekt s názvem „Katarina Witt Foundation“ se zaměřením na děti a mladé lidi s tělesným postižením. Angažuje se také v oblasti ochrany životního prostředí a aktivně vystupuje proti xenofobii.

Své soukromí si přísně chrání a jen málokdy o něm něco prozradí. Média proto v minulosti často spekulovala o tom, kdo všechno ze slavných mužů se jí údajně dvořil nebo byl jejím milencem, ale nic z toho sama Katarina nikdy nepotvrdila. Prozatím je stále svobodná a nemá děti. Svatba pro ni prý nikdy na rozdíl od krasobruslení a práce nebyla prioritou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz