Hlavní obsah
Cestování

Megalitická stavba druidů: Kamenný kruh na vrchu Hovězák přitahuje nejen milovníky spirutuality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: OliSnow, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Kamenný kruh Hovězák

Tajuplné místo se zvláštní atmosférou a překrásným výhledem do okolní krajiny vytvořili spolu s místními obyvateli druidové. Údajně zde proudí pozitivní energie harmonizující tělo i mysl.

Článek

Nedaleko malé obce Vranovice u Břas se nalézá travnatý vrch zvaný Hovězák. Na něm vzniklo 15. 5. 2021 harmonizační místo postavené z obřích kamenů dovezených z lomu Těškov. Kruh tvoří osm velkých menhirů, uprostřed poutá pozornost zvláštní meditační kámen připomínající kamenný trůn. Další tři kameny jsou uspořádány do trojúhelníkového tvaru na pahorku, který se nachází v blízkosti kruhu.

Novodobá megalitická stavba

S nápadem vytvořit místo určené k relaxaci v malebné krajině Přírodního parku Berounka přišli sami místní obyvatelé z Břas a Vranovic, kteří následně oslovili spolek druidů KRUH21, aby jim pomohl s jeho realizací. Velkou zásluhu na vzniku magického kruhu má obec Břasy, která se významně podílela na celém projektu. Uzavřenému kruhu ze vztyčených kamenů, kde je uprostřed velký plochý kámen se říká odborně kromlech. Skutečnost, že jde o novodobý projekt rozhodně neubírá místu na jedinečné tajemné atmosféře.

Inspirací pro tvůrce byly původní historické megalitické stavby z dávných dob, kdy na našem území žily slovanské a keltské kmeny. Rozmístění jednotlivých kamenů probíhalo za pomoci těžké techniky. Kameny musely být usazovány do terénu s velkou přesností. Netradiční akce se účastnili obyvatelé okolních obcí, ale také skupina druidů, z nichž mnozí dorazili ze vzdálených míst. Výsledný dojem je úchvatný. Menhiry uspořádané do kruhu vypadají jako ty z pradávných časů.

Magická moc kamenů

Od dávných dob lidé věřili v nadpřirozenou moc kamenů. Stavby z menhirů najdeme na mnoha místech nejen u nás, ale po celém světě. Jejich význam není doposud jednoznačně objasněn. Údajně sloužily k náboženským, obřadním nebo rituálním účelům. Pohanské národy žijící v souladu s přírodou jim přisuzovaly magické schopnosti. Zda tomu tak skutečně je, se zatím vědcům nepodařilo jednoznačně prokázat ani vyvrátit. V dnešní moderní době jsou lidmi taková místa opětovně vyhledávána neboť vyzařují klid a pohodu.

Hovězák

Újezdský vrch zvaný též Hovězák leží v Plaské pahorkatině v nadmořské výšce 466 m n.m. a patří k významným krajinným prvkům. Nachází se na něm vyhlídka Na oulehli. Těm, co vystoupají na jeho vrchol se při pěkném počasí naskytne překrásný výhled do okolní krajiny. Spatřit lze Plzeň jako na dlani, dále Radyni, pahorky v okolí Zbiroha nebo vrchol Radče. Při dobré viditelnosti mohou dohlédnout až na Přimdu a v dáli se objeví dvojvrchol Ostrého na Šumavě. Ať už věříte na energetické působení kamenných kruhů nebo ne, jde o zajímavý tip na netradiční výlet.

Foto: Chartix, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Druidové

Druidové

Historie druidů sahá až do doby kamenné. Známe je především jako vzdělané šamany Keltů, kteří vykonávali různé posvátné rituály. Ve skutečnosti působili také jako věštci, léčitelé, mágové, básníci i soudci. Věřili na posmrtný život, kdy duše neumírá, ale putuje světem až opět vstoupí do nového těla. Tato víra jim umožňovala oprostit se od strachu ze smrti. Velkou úlohu měla pro druidy zvířata, která považovali za strážce duší.

V současné době existuje po celém světě velké množství skupin, které navazují na učení starověkých druidů. Obnovují některé jejich pradávné zvyky a tradice. Věnují se rovněž spiritualitě, vzdělávání a kultuře. Snaží se o propojení člověka s přírodou a celým vesmírem za pomoci nejrůznějších rituálů a působení energií.

Zdroje: Wikipedie

Kamenný kruh s 19 obry vyrostl u Vranovic. Dostupné z: doi:Rokycanský deník

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz