Hlavní obsah
Jídlo a pití

Dědeček na scestí aneb máte rádi štrúdl

O jídle vážně i nevážně.

Článek

Před časem jsem něco hledala v knihovně a narazila jsem tam na kuchařku „Recepty na cukety“ od herečky Jany Štěpánkové. A žasla jsem kolik jídel z cuket vyzkoušela. Sama jsem zůstala u cukety zpracované jako placičky na způsob bramboráku. V téhle cuketové kuchařce je asi 150 receptů od polévek až po moučníky. Úplný ztracený a znovu nalezený poklad. Hned některé lákavé recepty vyzkouším.

Vedle téhle kuchařky byl další poklad „Dědeček na scestí a 300 dalších míchaných nápojů,“ sestavených Ivanem Crhou. Neholduji alkoholu, sem tam si dám ve společnosti dvojku červeného vína a to je tak všechno. Otevřela jsem nápojový seznam nealkoholických i alkoholických nabídek všemožných koktejlů a byla jsem zvědavá na ten dědečkův, co ho svedl na scestí. Sestává z bylinného likéru Praděd, Slovinac brandy, citronové šťávy a lžičky cukru. To všechno se dá do šejkru a chvíli šejkruje s několika kostkami ledu.

Nevím jestli v obchodech je k dostání Praděd a další likéry, které jsou potřeba pro výrobu koktejlů. Tahle útlá knížka vyšla v roce 1968, doba se hodně změnila. Také je potřeba spousta sklenic různých tvarů, každý druh koktejlů potřebuje jinou. Vtipné jsou tam návody jak třeba pohostit sportovce, tetičku, která přišla nenadále na návštěvu, motoristy, co podat přátelům po společné návštěvě divadla, co připravit dětem, když chtějí slavit narozeniny, jak udělat jednohubky jako doplněk koktejlů. Prostě pohoda a balada.

Štrúdl jako od babičky, říká se. Kdo okusil tu báječnou jablečnou pochoutku, určitě nelituje a zamiluje si ji a chce ještě a ještě další. Tak jsem se trochu porozhlédla odkud k nám štrúdl přišel. Z Vídně. Tažený jablkový štrúdl. Jí se s kopečkem šlehačky nebo zmrzliny ke kávě nebo čaji. Jsou i jiná těsta, jedno z oblíbených je těsto lístkové, existuje i těsto zpracované s jogurtem, tvarohem a další a další možnosti. Do náplně patří jablka, nejraději zelená, kyselejší, skořice, cukr. Ale může být doplněna i oříšky, mandlemi, v nápaditosti se meze nekladou. Naši jižní přátelé plní štrúdl višněmi, jak asi chutná?

Nedávno jsem od jedné známé dostala na talířku štrúdl, krásně upečený, plný jablek a rozinek, ale když jsem ho ochutnala, rychle jsem přemýšlela, jak se další konzumaci vyhnout. Byl totiž slaný a to hodně. Jistě lístkové těsto se dá naplnit i naslano – šunkou, sýrem, paštikou, špenátem. Chutná skvěle, ale posolený klasický jablečný štrúdl? Ta paní prý dělá i štrúdl plněný mrkví. A také s rozinkami a skořicí? Tak nevím…

Helena Synková

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám