Hlavní obsah
Rodina a děti

Každá generace říká, že ta další je horší, než ta předchozí. Ani naše generace nebyla svatá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: cocoparisienne/pixabay

Možná nejsme schopni pochopit, že každá generace má k dispozici jiné prostředky a často i výchovu, ta se mění stejně jako časy a lidé. Nic nezůstává stejné.

Článek

Nemůžu souhlasit s tím, že současné děti jsou spratci. Možná mnozí z nás zapomněli, jak se chovali, když nebyli v dohledu rodičů. Mí rodiče i prarodiče se nám samozřejmě snažili předat co nejlepší výchovu. Když jsme něco vyvedli, dostali jsme vynadáno, často i rovnou na zadek. Nesouhlasím s některými moderními směry, které tvrdí, že nás to nějak poškozovalo. Připadám si zcela v pohodě a normální.

Ale zavzpomínáme, je mi víc než 45 let, ve škole už na prvním stupni někteří kouřili. Pokud u toho rodiče nebyli, sprostá slova lítala také. Oblíbené vole, vole, bylo slyšet v každé škole a používala se i horší slova. Že teď děti mají přístup díky sítím k mnohem větší zásobě, je prostě jinou dobou. V osmé třídě hodil spolužák po učitelce stolem. Takže takto můj pohled na naši lepší svatou generaci.

Navíc, to že je dítě sprosté, protože má pocit, že pak bude king v partě, to bylo za nás také. S věkem jim dojde, že to tak úplně nefunguje.

Nemyslím si, že nadcházející generace je horší. Je jen jiná a být jiný, to málokdo pochopí nebo odpustí. Vždy bude ta další generace jiná.

Kroužků je dost, je pravda, že mnohdy jsou předražené. Ale některé pojišťovny přispívají na kroužky, pokud vím tak VZP např. 1000 Kč, nevím jak ostatní, ale to se dá dohledat. Moje děti chodí do třech kroužků týdně. Nejsme nijak bohatí, ale jsou to tisíce na pololetí a tak si je prostě někde odřeknu. Je možné, že ceny v hlavním městě jsou někde jinde.

Samozřejmě je o výchově, zda rodiče nějakým způsobem děti usměrňují a snaží se je vychovat ke slušnosti. Ale to tak také bylo vždycky. Jen se určitě víc používaly tělesné tresty. Ale hrubián hrubiánem zůstane, i kdyby dostal facek tisíc. Zvlášť, když je prostě kluk po tatínkovi, který není zrovna gentlemanem.

Je to i naše generace, která se teď na sítích chová bezohledně. Za profilem na síti, když nestojíte před někým z očí do očí, se schová všechno. Lidé jsou sprostí, bezohlední a zlí, a to není nadcházející generace, to jsme my…

To, čím je mladší generace, je často náš odraz.

Ale za mé okolí to rozhodně tak černě nevidím. Děti běhají venku, jezdí na kolech, stavějí bunkry a pokud je rodiče na nějaký kroužek pošlou, tak tam chodí. Musím podotknout, že bydlím ve stejném prostředí jako pisatelka článku, na který reaguji. U baráku máme školku a hřiště pro velké děti a kousek od nás jsou dvě školy.

Třída mých dcer je smíšená s dětmi jiné pleti. A přesto bez rozdílu velká většina ráda chodí do školy, ráda se učí, baví je vše do čeho se pustí… Není to žádná speciální škola ani výběrová třída a přesto si o většině těchto dětí myslím, že jsou skvělé…

Prostě na nás je nezapomínat na výchovu a na to vychovávat dítě v respektu k dospělým a jít příkladem. Pokud je to potřeba, klidně vynadám i cizímu dítěti, pokud se nechová tak, jak má. Ale v žádném případě bych nezobecňovala a neházela všechny do jednoho pytle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz