Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Kdy už nemá smysl se ve vztahu trápit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vinnayroffl/pixabay

Dlouhodobý vztah je neustále měnící se a vyvíjející se záležitost, která potřebuje neustálou komunikaci a ústupky.

Článek

S tím jak se vztah vyvíjí a mění se lidé v něm, musí se i oba partneři přizpůsobovat novým situacím nebo si vykomunikovat záležitosti, které je trápí, případně přistoupit ke kompromisům, tak aby byly oba partneři ve vztahu spokojení.

Již dlouhou dobu neustále komunikujete s partnerem, že vám něco vadí, a on vás nevnímá a nedějí se žádné změny. V tom horším případě se kvůli této záležitosti neustále hádáte a nikam se to neposouvá.

Podstatné je řešit problémy hned a nenechat je vršit. Pak už dochází k tomu, že si partneři vyčítají jednu věc přes druhou a už ani vlastně nehledají řešení problémů, protože jim to přerostlo přes hlavu.

Je dobré zajít za odborníky, ale to mnohdy, většinou muži, odmítají s tím, že zas až takové problémy nemáte.

Neustále se snažíte vztah spravovat a dělat kompromisy. Co když už to, ale nikam nevede?

Nikdo vám nemůže říkat, kdy máte ukončit vztah. Každý má ale svou mez, kdy pohár přeteče a prostě se mu už takhle žít nechce.

Je jediný případ, kdy bychom se měli snažit odejít ze vztahu co nejdříve a za každou cenu, a to je, pokud je ve vztahu ponižování nebo násilí nebo silná závislost na čemkoliv, co vztahy v rodině narušuje. Často jsme svědky ve zprávách, jak byl jeden partner druhým zraněn natolik, že zemřel. Pokud to tak ve vašem vztahu je, musíte si uvědomovat, že jste neustále jednou nohou v hrobě, o to hůř pokud jsou přítomny děti a žijí v tom.

Co když ale vztah probíhá celkem poklidně, partner vydělává, není denně opilý, nebije vás ani děti, ale komunikace vám prostě vázne.

Snažte se komunikovat a dotlačit partnera k nějakému odborníkovi, dokud z toho sami budete mít pocit, že to má smysl. Opět, obzvláště máte-li společné děti. Na své přednášce jeden z psychologů, zmínil, že statistiky toho, jak přistupují náhradní rodiče k dětem, nejsou zrovna příznivé. Často děti bývají překážkou v nových vztazích, ve snaze trávit s druhým soukromý čas, a to že se musí o nového partnera dělit s dětmi, ke kterým nemá žádný vztah, může být problém, takže se pak z jednoho problémového vztahu dostanete do problémů dalších.

Vztah je ale o dvou lidech, o vzájemné spolupráci a o braní ohledů na toho druhého. Takže to, že vám partner nenaslouchá ani vám nevychází vstříc, je špatný signál. Jednostranný vztah vede k vyčerpání a k pocitu, že o vás ten druhý stejně nestojí.

S muži to bývá složité, a tak je určitě nemůžete každý den zasypávat tunou požadavků na změnu vztahu. Pokud se ale přizpůsobujete a měníte jen vy, brzy začnete mít pocit prázdnoty a vyčerpanosti. Změny a kompromisy mají probíhat na obou stranách.

Zkuste své požadavky sdělovat partnerovi postupně, s časovými odstupy, podle toho, jak moc jsou pro vás důležité. Sednout si s ním a ne řešit vše mezi řečí, aby věděl, že je to pro vás důležité a že na tom záleží váš vztah. Nepředkládat problém způsobem vydírání, když to nebude, tak se rozvedu, ale stylem necítím se v našem vztahu dobře, protože mám pocit, že mě nevnímáš a potřebuji to vyřešit, záleží mi na tom, nejsem šťastná a chtěla bych znovu být.

Pokud však cestu ke společné řeči přes veškeré snahy nenajdete, opusťte tento jednostranný vztah, ve kterém nikdy šťastná být ani nemůžete. Představte si, jak fajn vám bude s člověkem, který vám bude naslouchat, který s vámi bude spolupracovat, který bude věnovat pozornost vašim přáním.

Život je krátký a my bychom ho měli trávit s lidmi, kterým na nás záleží, a užívat si ho.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz