Hlavní obsah
Názory a úvahy

Záleží na vás zaměstnavatelům? Měli by stávkovat jen lékaři?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: omsinghrajputray/pixabay

Naše vláda píchla do vosího hnízda, když se začala rýpat v už tak napjatých přesčasech lékařů. Ti si mohou dovolit se ohradit, nemá je kdo nahradit. Teď nás čeká i stávka učitelů.

Článek

Co váš zaměstnavatel? Zajímá se o to, jak se vám teď žije? Navýšil vám mzdy, když vylítly ceny pohonných hmot nebo ceny potravin? Jestli ne, tak máte vlastně sníženou mzdu, za stejnou práci a výplatu si nyní koupíte o 30% méně výrobků. Slibovalo se zlevnění, ale zatím jsem si nikde žádného nevšimla, pokud neberu v potaz akce řetězců. Rama např. stále za 99 Kč.

Kdo to nemůže vyřešit nákupem v Polsku, má smůlu.

Zaměstnavatelé si již u nižších pozic zvykli navyšovat mzdu jen jednou ročně, a to ještě podle rozhodnutí vlády.

Kam zmizela lidská stránka. Já mám dost a co moji zaměstnanci mě moc nezajímá. Holt budu muset ukrojit větší část ze zisku a dát také těm, co mi vydělávají. Ale lidé si nestěžují, takže se vlastně nikdo nemá špatně. Zaměstnavatelé, kteří nenavýšili mzdy se raději neptají…

Pamatuji šéfy, kteří znali poslední uklízečku i ve firmě o 150 zaměstnancích a vždy se snažili o to, aby ze mzdy vyšel i ten poslední v podniku. Pravda moc jich nebylo.

Občas se objeví na pásce nějaká ta tisícovka v odměnách navíc a vy byste měli skákat do stropu. A vy skáčete, protože můžete dětem koupit boty nebo zaplatit kroužek. Nebo zaplatit nákup na jeden den pro čtyřčlennou rodinu.

Když stávkují lékaři a učitelé, co by měli potom dělat ti, jejichž platy ani s přesčasy nestačí na živobytí. A po 3 týdnech si berou zálohy a půjčky, aby vůbec vyžili do další výplaty, ale to není řešení, výhledy nejsou dobré, spíše naopak a donekonečna to nepůjde. Začnou růst počty lidí v exekucích a insolvencích.

Hospodářský růst klesá a stoupat nezačne, dokud lidi nezačnou utrácet a ti očividně už nemají z čeho, a to na ně ještě nedopadl vládní balíček, který jim příští rok sebere navíc na nemocenském pojištění, a některým i z brigád.

Také těm, co měli nepeněžní plnění byl stanoven strop, takže je otázka zda zaměstnavatelé, to, co bude nad tento strop zruší, nebo doplatí s odvody. Opět se tím zvednou náklady na zaměstnance, tudíž je možné, že se o to sníží plánované navýšení mezd.

Podnikatelům se zvýší základ pro odvody sociálního pojištění. A někteří po podání daňového přiznání budou chudší o odpočty na manžela, manželku nebo o poplatky za odbory. Rodiče s dětmi ve školkách také přijdou o školkovné.

Jestliže už teď nemáte z čeho brát, budete mí ještě méně příští rok, po zvednutí cen za energie a daně z nemovitosti. Občané České republiky chudnou a budou chudnout dál, pokud se nestane zázrak, nebo pokud nebudeme schopní nasypat do ekonomiky peníze, tak jako to udělali Němci. Zatím se spíš vše dělá opačně. A podle toho také vypadají výsledky.

Předpokládám, že stávky bude mít vláda stejně na háku, jako má protesty a průzkumy nespokojenosti a také hospodářské výsledky naší země. Jediný, kdo to opět pocítí, bude obyčejný občan. Při příštích volbách zvažujte a nevěřte všem předvolebním slibům. Politikům jsme ukradení o něco víc než některým zaměstnavatelům.

Lékaři však už ví, že od vlády už nic čekat nemají a že zatlačit budou muset především na ty, pro které pracují a kterým svou prací vydělávají peníze, bez nich by totiž firmy zisků nedosahovali…

Jediné, co mohu na obranu zaměstnavatelů říct, že jim také stoupají náklady za energie, a to více než obyčejným lidem. Takže to s tím navyšováním mezd nebudou mít lehké, obzvlášť malí živnostníci s pár zaměstnanci. Ti, co můžou, si tedy budou muset ukrojit ze svého. Zda má firma zisky, je možné zjistit i na výpisu z obchodního rejstříku, kde jsou zveřejněné uzávěrky za jednotlivé roky.

Vždy se mi líbila věta jednoho z dobrých zaměstnavatelů, kdo nemá na to, aby zaměstnance dobře zaplatil, ať je nemá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz