Hlavní obsah

Babiš: Vláda kope za zelenou ideologii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hlavní Události

zdroj: MF Dnes

Andrej Babiš zhodnotil ve svém komentáři pro MF Dnes vládu Petra Fialy v roli českého předsednictví v Evropské unie. Domnívá se, že kabinet předvedl matný a málo aktivní výkon, podle něj příliš ustupoval zelené ideologii a tápal v energetické krizi.

Článek

„České předsednictví je to nejzelenější v historii. Kope za zelenou ideologii. Konkrétní podobu Green Dealu schválilo dnešní české předsednictví a česká vláda v Bruselu. Já jsem na summitu v roce 2019 vyjednal podmínku, že pokud máme mít vyšší klimatické cíle, tak tyto cíle má mít Evropa jako celek, ne konkrétní státy. To znamená, že některé země mají za úkol snižovat emise rychleji, protože mají lepší výchozí podmínky (např. u nich neexistuje těžký průmysl), ale jiné země – včetně České republiky – mají být osvobozeny od tohoto radikálního zeleného přechodu,“ poznamenal Babiš úvodem svého komentáře.

Hned následně poté odpovídá na otázku proč. „Protože bychom jen obětovali náš průmysl a pracovní místa na oltář zbrklé zelené politiky – a uhelných elektráren se také jen tak nezbavíme. To byl obecný princip, na kterém jsme se s ostatními lídry dohodli. Navíc jsem dostal do textu závěrů, že státy včetně ČR mohou i nadále využívat jadernou energii,“ zmínil Babiš, že při současném českém předsednictví se řešilo, jak těchto cílů dosáhnout konkrétně. A právě zde dle jeho slov vláda úplně zaspala. Mohla podle něj vyjednat dobré podmínky v zemi, ale to neučinila. Podle Babiše přijal kabinet Petra Fialy Green Deal beze změny.

„Co to v praxi znamená? Konec prodeje spalovacích motorů od roku 2035 a s tím spojené emisní omezení. Pan premiér nám před několika měsíci slíbil, že to nedopustí. Realita? Česko nevyjednalo nic, dokonce nepatřilo při jednáních k těm zemím, které toto datum chtěly posunout!“ zmínil dále Babiš.

„Navýšení emisních cílů pro naši zemi skoro o sto procent pro oblasti, jako jsou zemědělství, malý průmysl nebo stavebnictví – to také vyjednala ‚výborně‘ naše vláda. Toto není diktát z Bruselu, to vyjednalo české předsednictví,“ podotýká dále Babiš a pozastavuje se i nad dalšími oblastmi, například nad tím, jak české předsednictví nevyřešilo energetickou krizi.

„Pan premiér tedy EU nešéfuje a tvrdě za nás nevyjednává, je neviditelný. Nepřišel ani s žádnou českou iniciativou. Nijak Česko do evropské historie nezapsal,“ domnívá se velmi kriticky Babiš.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz