Hlavní obsah

Německo kupuje léky, zatímco Válek radí obvolat 100 lékáren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hlavní Události

zdroj článku: HROT

Zatímco český ministr Vlastimil Válek (TOP 09) Čechům poradil, aby si v případě potřeby obvolali stovku lékáren a někde by snad ještě léky být měly, v Německu krizovou situaci řeší urychlenou změnou vyhlášky.

Článek

Spolková vláda v Německu razantně řeší problém s nedostatkem některých léků. Tamní ministr zdravotnictví skupuje skladové zásoby z jiných států Evropy.

S nedostatkem některých léků se nepotýká pouze Česko, ale většina států Evropské unie. Nedostatková jsou některá základní antibiotika na bázi penicilinu, dále léky s účinnou látkou na potlačení příznaků rýmy a nachlazení a rovněž sirupy pro děti sloužící ke sražení horečky.

Připravovaná vyhláška Německa navyšuje limity pro úhrady pojišťoven. Pro farmaceutické firmy a distributory je tak výhodnější dodávat své produkty na německý trh než třeba do jiných evropských států.

S nedostatkem léků se potýkají i české lékárny. Ministr Vlastimil Válek byl kritizován, že problém dlouho ignoroval. Jenže zatímco v Německu přišli s řešením akutního nedostatku léčiv v řádu dnů, české ministerstvo reaguje se značným zpožděním několika týdnů. Podle Válka by již měly být léky opět dostupné, v těchto dnech je rozvážejí distributoři.

Ministr také založil pracovní skupinu, kterou povede jeho náměstek Jakub Dvořáček. V dalších měsících bude skupina zasedat pravidelně, poté se uvidí dle situace. „My konáme, jsme jedna z nejakčnějších vlád Evropy. Nedovedu si představit, že jakákoli jiná vláda by byla akčnější, rychlejší a úspěšnější,“ řekl Válek s tím, že nedostatek léků je ale celoevropský problém. I on vidí řešení v přesunu výroby do Evropy. Nutná k tomu ale bude koordinace s dalšími státy Evropské unie.

„Navýšení cenových stropů umožní dodávky nedostatkových léků do Německa už v krátké době,“ uvedl k plánovaným změnám spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Podle politika jsou některé z poptávaných léků v okolních státech stále dostupné. Díky výhodnějším motivujícím cenám by tak dodavatelé mohli stáhnout zásoby odjinud a naplnit německé lékárny. „Krátkodobý účinek bychom tak měli pocítit okamžitě,“ sdělil ministr pro televizi ZDF.

Důvodem nedostatku léků jsou podle Lauterbacha rigidní zákony, které neumožňují s léky nakládat více tržně. Aktuálně platná legislativa totiž pojišťovnám dává jen velmi malý manévrovací prostor, klíčová je co nejnižší cena léku. Výrobcům a distributorům se nevyplatí dodávat své produkty do Německa, když v jiných státech stejné léky prodají dráž. To vede k rozsáhlým výpadkům – aktuálně v německých lékárnách chybí přes 300 různých farmak včetně některých proti rakovině.

Zvednutí cenových stropů u pojišťoven však nemá být jediným opatřením. Politik rovněž vládě navrhne, aby investičními pobídkami motivovala výrobce léků, aby své výrobní kapacity přesunuli do Německa. Řada největších farmaceutických firem naopak otevírá moderní výrobní závody v Asii, kde je nižší zdanění výrobků i práce, méně vládních regulací a byrokracie. „Firmám se nevyplatilo vyrábět v Německu ani v Evropě. To se ale změní a výroba se vrátí,“ věří Lauterbach.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz