Hlavní obsah

Důvěra v ekonomiku opět klesá, v prosinci se snížila mezi podnikateli i spotřebiteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hlavní Události

zdroj článku: Česká televize

Důvěra v ekonomiku v prosinci klesla o 0,6 bodu, oznámil Český statistický úřad. Kromě podnikatelů, jejichž důvěra klesá dlouhodobě, se před koncem roku snížila i mezi spotřebiteli. V listopadu přitom jejich důvěra v ekonomiku rostla.

Článek

Mezi podnikateli se v prosinci snížila důvěra v českou ekonomiku o 0,5 bodu na hodnotu 92,5, spotřebitelská důvěra je o 1,3 bodu nižší než v listopadu, tedy na hodnotě 74,7. V podnikatelském sektoru klesala důvěra ve většině odvětví, nikoli však v průmyslu, kde se mírně zvedla.

Jiří Obst z Českého statistického úřadu připomněl, že důvěra v ekonomiku mezi podnikateli setrvale klesá od letošního června. „Stavebnictví je jediným odvětvím, kde se důvěra přes výrazný prosincový pokles stále drží nad dlouhodobým průměrem. Podnikatelé ve všech odvětvích na konci roku důvěřují ekonomice méně než v loňském prosinci,“ uvedl.

Spotřebitelé důvěřují ekonomice méně než v listopadu, kdy ovšem důvěra meziměsíčně docela výrazně stoupla. V prosinci ubylo domácností, které považují současnou dobu za vhodnou k velkým nákupům. Snížilo se ale očekávání dalšího růstu cen. „Z výsledků průzkumu vyplývá, že domácnosti negativně hodnotí zejména svou současnou ekonomickou situaci,“ upřesnila Silvie Vyplašilová ze statistického úřadu. Dodala však, že se zmírňují obavy spotřebitelů z toho, že se bude jejich situace dál zhoršovat.

V listopadu se díky zlepšení mezi spotřebiteli mírně zvýšila celková důvěra v ekonomiku. Prosincový pokles byl sice mírnější, než tomu bylo celé třetí čtvrtletí, ale i tak byl výraznější než listopadové zlepšení, takže je souhrnný indikátor důvěry nejníže od loňského března.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz