Hlavní obsah

Kdo je Danuše Nerudová? Nejen ekonomka, ale také rektora s podezřením na rychlé tituly.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Hlavní Události

Danuše Nerudová, rozená Peslarová je česká ekonomka a vysokoškolská pedagožka, bývalá předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody a v letech 2018 až 2022 rektorka Mendelovy univerzity v Brně.

Článek

Danuše Nerudová je bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně, vysokoškolská pedagožka a ekonomka. V prezidentské volbě bude mít hlasovací lístek s číslem 6.

Kandidaturu vážně zvažovala od roku 2021, oficiálně ji oznámila na konci května 2022. „Rozhodla jsem se kandidovat na funkci prezidentky České republiky. Činím tak po zvážení všech pro a proti a s veškerou vážností. Potřebujeme hlavu státu, která má schopnosti a energii stát v ekonomicky nelehké době na straně lidí. Všichni si zasloužíme naději na lepší časy,“ uvedla. Manažerem její prezidentské kampaně je Jan Králík, který v minulosti vedl kampaň Michalu Horáčkovi.

V čele země se chce zasadit o to, aby se nezapomínalo na regiony s nižší životní úrovní. Hodlá též zasahovat do tématu rozpočtového určení daní, které stanovuje příslušný zákon. Svůj vliv hodlá namířit ke sledování činnosti vlády a upomínání na její programové sliby. Jedním z jejích hesel je, že na rozdíl od ostatních kandidátů (Andrej Babiš, Petr Pavel) se nemusí vyrovnávat s minulostí, naopak může své síly plně soustředit na budoucnost.

Ačkoliv kandiduje jako nezávislá kandidátka s pomocí podpisů občanů, strany koalice SPOLU ji uvedly v trojici podporovaných osob. „Vážím si toho, že se mě vládní strany rozhodly podpořit i přesto, že jsem nezávislá kandidátka a že můj názor na kroky vlády je často kritický,“ uvedla poté s odkazem na snahu o nadstranickost.

Do funkce rektorky Mendelovy univerzity v Brně byla zvolena v roce 2018, a stala se tak první ženou v čele univerzity a zároveň nejmladší rektorkou v České republice. Do funkce ji jmenoval současný prezident republiky Miloš Zeman.

Inflace a daně

Podporu je potřeba poskytnout ve větším rozsahu, ale menšímu počtu lidí. Pro žádná plošná opatření není v tuto chvíli prostor,“ uvedla v rozhovoru pro Prostor X. Dále mluví například o možnosti zvýšení základní slevy na poplatníka a jejím překlopení do daňových bonusů. Nerudová byla pro zavedení windfall tax, tedy daně z mimořádných zisků, vládu však kritizuje za způsob, jakým ji komunikovala. Daňovou sazbu zároveň považuje za příliš vysokou. Již neprosazuje zavedení progresivní daně, argumentuje změnou situace po covidu. Stát by měl podle Nerudové v první řadě revidovat své výdaje.

Ekologie

V současné energetické krizi se podle ní musí Česko smířit s jádrem. Ke klimatickým protestům studentů, které se často pojí i s kritikou kapitalismu Nerudová v rohovoru pro E15 říká: „Planetu drancuje úplně stejným způsobem člověk, který žije v totalitě a ve státě, který je postaven na těžkém průmyslu, jako člověk, který žije v kapitalismu. Takže to není o tom, v jakém společenském zřízení žijeme, ale je to o člověku samotném a o tom, jak se chápe na té planetě a jakou si na té planetě přisuzuje roli.“

Evropská unie a NATO

„Česká republika má být spolehlivým a předvídatelným partnerem, který plní své závazky a mezi ostatními zeměmi se nebude bát aktivně hájit naše národní zájmy i přispívat k dalšímu rozvoji evropského a mezinárodního partnerství,“ odpověděla Nerudová na otázku, zda by Česko mělo patřit do hlavního proudu evropské integrace.

„Chci, aby naše země byla hrdá a bezpečná. K tomu patří i nadstandardní dobré vztahy s USA a dalšími zahraničními partnery. Ráda bych přispěla k tomu, aby Českou republiku po letech znovu navštívil americký prezident,“ dodala.

Školné

Danudle Nerudová připustila zavedení školného a zpoplatnění zdravotnictví, kdyby nebyly peníze.

Euro

V roli prezidentky by také vedla informační kampaň o výhodách přijetí eura. Domnívá se, že Česko nakonec euro přijme, je potřeba stanovit časový horizont.

Válka na Ukrajině

Za napadenou Ukrajinou stojí a podporuje i dodávky zbraní Kyjevu, Ukrajinci podle ní brání i bezpečnost Česka. Budoucnost Ukrajiny vidí v EU a NATO.

Turbostudium na univerzitě v Brně.

Univerzita pod vedením Nerudové měla porušit vše, co mohla, ukázaly výsledky kontroly.

„Pověřené osoby konstatují, že na kontrolované Mendelově univerzitě v Brně zjistily při ověřování akreditovaných činností nedostatky, včetně závažných nedostatků souvisejících s dodržováním zákona na vysokých školách, nařízení vlády o standardech pro akreditaci ve vysokém školství a vnitřních předpisů MENDELU,“ uvádí podle Deníku N v závěru dvanáctistránkové zprávy Národní akreditační úřad (NAÚ).

„Týká se jí to – byla hlavou školy a za druhé minimálně tři měsíce po upozornění na plagiáty nepodnikla vůbec nic,“ kritizoval kandidátku na Hrad historik Kreuz, který na problém poukázal jako jeden z prvních.

Kandidátce na prezidentku České republiky Danuši Nerudové se mnohdy vyčítá politická nezkušenost. Avšak v disciplíně, jak se vyhnout nepříjemným tématům, se dokáže vyrovnat politickým matadorům.

Redaktor Seznam Zpráv se o tom mohl přesvědčit v posledních dnech, kdy se snažil od bývalé rektorky Mendelovy univerzity získat vysvětlení k prošetřovanému případu s doktorskými „rychlotituly“ na její alma mater.

Nepovedlo se to však ani při osobním setkání v berounském kulturním domě Plzeňka, kde měla Danuše Nerudová minulou středu předvolební mítink. Po skončení akce sice debatovala s redaktorkou komerční televize, kolik druhů cukroví už má napečeno na Vánoce, ale reportérovi Seznam Zpráv možnost k dotazům nedala.

„Já se omlouvám, ale na mě čekají lidé, domluvte se s tiskovým mluvčím,“ vyloučila možnost položit byť jen jedinou otázku. Vzápětí zmizela v zákulisí sálu.

Mluvčího její kampaně Filipa Vícha se Seznam Zprávy snažily kontaktovat už dva dny předtím. Na telefonáty, SMS ani e-mail s dotazy nereagoval. A písemné vyjádření nepřišlo ani po berounském setkání, byť je tam mluvčí přislíbil.

Danuše Nerudová přitom zatím nikdy neposkytla detailnější vyjádření k tomu, jak zejména zahraniční studenti získávali na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity doktoráty ve zkráceném studiu.

„V tomto případu jsem byla hajný, který chytil pytláka. Ten případ se díky mně začal vyšetřovat,“ uvedla Nerudová na konci listopadu pro Seznam Zprávy ve stručném vyjádření.

autor: Daniel Zeman

Sledujte Hlavní Události, aby Vám nic nového neuteklo

Další články

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz