Hlavní obsah

Má nedostatek léků první oběť? Miminko s teplotou v nemocnici do rána zemřelo.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Seznam.cz

Policie prověřuj smrt tříměsíčního chlapečka, který zemřel poté, co jej z dětské ambulance v domažlické nemocnici poslali domů s tím, že jde o nachlazení. U dítěte po několika hodinách došlo k zástavě dechu a oživit se ho již záchranářům nepodařilo.

Článek

Rodiče přijeli s miminkem na pohotovost v úterý večer, protože se k rýmě a kašli po deseti dnech přidala teplota přes 39 stupňů. Službu konající lékař je poslal domů s tím, aby dítě zůstalo v teple a proti horečce doporučil buď lék Panadol, nebo čípky. Tyto léky jsou ale vyprodané a je téměř nemožné je sehnat.

Nedostatek těchto přípravků hlásí i konkurence. „Na zákazníka má největší dopad výpadek léků na kašel a bolest v krku a na bolest a horečku u dětí. Vlivem vysoké nemocnosti v populaci je po těchto lécích zvýšená poptávka,“ potvrzuje za e-shop Lékárna.cz mluvčí Helena Nevečeřalová.

Výpadek se týká nejprodávanějších přípravků jako Panadol, Ibalgin nebo Tantum Verde. Nouze je i o lék na trávení Hylak či přípravek na podporu imunity Wobenzym, který přitom na trhu nemá adekvátní náhradu. Naopak se zlepšila dostupnost sprejů proti rýmě, s jejichž dodávkami byl ve třetím čtvrtletí roku rovněž problém.

Pokud lék, který zákazníci shánějí, není k dostání, logicky sahají po některé z alternativ. To však vede k tomu, že na trhu chybí i léky, které lidé volí jako náhradní volbu. „Tato situace vyvolává paniku a lidé se ‚pro jistotu‘ zásobují dopředu,“ říká Nevečeřalová.

K ránu se ale zdravotní stav chlapce zhoršil tak, že přestal dýchat. Rodiče proto zavolali záchranku. „Po našem příjezdu už bylo dítě v bezvědomí. I přes veškerou snahu lékaře se u dítěte nepodařilo obnovit životní funkce a musel konstatoval smrt,“ řekla mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová.

Jestli opravdu smrt souvisí s nedostatkem léků musí policie prověřit. Na hrozící problém s nedostatky léků nicméně upozorňovala v Radiožurnálu Jana Mračková Vildumetzová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny z hnutí ANO

Sledujte nás, aby Vám nic nového neuteklo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz