Hlavní obsah

Takový problém s nedostatkem léků nebyl ani za covidu…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hlavní Události

zdroj:ParlamentniListy.cz

Českou republiku trápí nedostatek léků. Dodávka sirupu Nurofen by měla dorazit už zítra. Chybí ovšem i antibiotika.

Článek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 už avizoval novelu zákona, která by měla tento problém řešit dlouhodobě. Ovšem kdykoliv na sociálních sítích promluví, ozývá se stále to samé: „Kde jsou léky? Už je máte sehnané?“ A také nadávky.

Na sklonu roku čelí Česká republika nedostatku léků, sháňka je především po sirupu Nurofen proti horečce a dalším příznakům. Dle zpráv iDnesu se tento lék snaží rodiče sehnat na sociálních sítích nebo v cizině. Dodávka léku pro lékárny by měla dorazit zítra. „Čtyři hlavní distributoři by měli dostat sirup v úterý 20. prosince,“ uvedla včera Marie Zmrhalová, manažerka výrobní firmy Reckitt Benckiser. Chybí ovšem i antibiotika.

Po sociálních sítích se šíří, že důvodem nedostatku je odeslání léků na Ukrajinu. Ministerstvo zdravotnictví i SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) to popírají, nedostatek prý nemá s válkou na Ukrajině nic společného. Pomoc Ukrajině skutečně šla, již v březnu, následně i v květnu a červenci. „Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s vojenským konfliktem na Ukrajině vyslalo ve spolupráci s darujícími společnostmi již deset kamionů léčivých přípravků do centrálního skladu humanitární pomoci v Polsku,“ potvrdil mluvčí resortu Ondřej Jakob. „Žádný z darovaných léků nebyl určen pro český trh a v České republice nechybí. Nedostatek léčiv je problém celoevropský, nepotýká se s ním pouze Česká republika,“ tvrdí.

Na Ukrajinu měly směřovat léčivé přípravky pro využití v urgentní medicíně, vhodné na tlumení bolesti, k léčbě krevních sraženin, infekcí, zánětů, léčbu šokových stavů, srdečních onemocnění a dalších potřebných léků. Dle manažera zmíněné společnosti, která Nurofen vyrábí, za nedostatkem stojí nedostatečná výrobní kapacita a poptávka překonávající mnohonásobně předchozí roky.

Že se podařilo dodávku Nurofenu dojednat, avizoval již minulý týden ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. „Včera se podařilo dojednat dodávku 300 tis. balení, která začnou být k dispozici už před Vánoci. Na ministerstvu připravujeme i systémové řešení. Ve vnitřním připomínkovém řízení je novela zákona o léčivech, která nedostatek léčiv řeší dlouhodobě,“ uvedl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz