Hlavní obsah
Názory a úvahy

600 tisíc korun za Farnou na Kmochově Kolíně? Jako Kolíňák říkám, že to platit nechci. A nejsem sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ewa Farna

Ewa Farna je bezesporu skvělá zpěvačka. A svou účastí letos zpestří i vyhlášený festival dechové hudby Kmochův Kolín. Jenže její účast provází kontroverze ohledně ceny za její vystoupení, kterou bude platit město z veřejných peněz.

Článek

Jsem rodilý Kolíňan a v Kolíně žiju celý svůj život. Kmochův Kolín patří mezi nejvyhlášenější akce, které město během roku pořádá. Letos se uskuteční již 59. ročník této akce. Přestože lidé mají tento festival stále v oblibě, jeho návštěvnost poslední roky upadá.

Když jsem byl ještě dítě, účastnilo se slavnostního průvodu městem v závěrečný den festivalu desítky dechových orchestrů a souborů mažoretek z různých koutů celého světa. Dnes je průvod už mnohem kratší, v drtivé většině se jedná o české soubory. Ze zahraničí sem pravidelně jezdí Slováci, Poláci a výjimečně i soubory ze vzdálenějších evropských destinací.

Součástí akce vždy byly i monstrkoncerty, které se konaly na ústředním Karlově náměstí. Když ale návštěvnost těchto koncertů začala klesat, snažilo se město podpořit jejich návštěvnost tím, že zavedlo vstup zdarma na všechny akce související s tímto festivalem. Do té doby byly všechny koncerty kromě slavnostního průvodu městem zpoplatněny.

To byl pro kolínské velký benefit, neboť se akcí na náměstí mohli zúčastnit i ti, kterým se za to nechtělo platit. Zdarma tak mohli vidět koncertní vystoupení Moniky Absolonové, Heleny Vondráčkové a mnoha další hvězd. A letos je velkým lákadlem monstrkoncertu zlatá slavice Ewa Farna, která by tak v červnu měla Kolín poctít svou návštěvou.

Jenže její návštěva je už nyní trnem v oku místním obyvatelům. Byla totiž zveřejněna částka, kterou město z veřejných peněz zaplatí Farne a jejímu týmu za to, že se takový koncert uskuteční. A je to vskutku pořádná suma. Zhruba hodinový koncert vyjde město na 617 584 Kč.

Kromě toho musí město skupině kolem Farne zajistit i vhodnou zvukovou a světelnou aparaturu, řádnou propagaci akce, případně i ubytování v alespoň čtyřhvězdičkovém hotelu se snídaní a další náležitosti, které vyplývají ze smlouvy. Město tak za hodinový koncert nechá doslova astronomickou částku, kterou by jinak mohlo použít na další rozvoj města.

Stejně jako mnoha kolínským se ani mně nelíbí, že takto město hospodaří s veřejnými financemi. Ano, Kmochův Kolín je důležitou součástí tradičního kulturního programu města, avšak vystoupení zlaté slavice na takové akci je zcela zbytečné. Na její koncerty chodí zejména její obdivovatelé, kteří se v Kolíně jistě také najdou, avšak většina lidí přijde pouze ze zvědavosti. Platit tak z veřejných peněz koncert, který sice několika desítkám fanoušků udělá velkou radost, ostatním se ale do noty zcela netrefí, je trochu zbytečný luxus. Město by v žádném případě takovým způsobem peníze vyhazovat nemělo.

Jsou i ušlechtilejší možnosti, jak dané peníze investovat, aby to občanům Kolína udělalo radost a aby jim to stále mohlo připomínat, že městu nejsou lhostejní a že se o ně stará. Koncert Ewy Farne, ani kohokoliv jiného za tyto peníze, to ale není.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastních vzpomínek, zážitků a účastí na mnoha ročnících festivalu Kmochův Kolín

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz