Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Až 28 blesků za minutu na jezeře Maracaibo. Bouří tu nejvíce na světě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Philippedonn / Creative Commons / Pexels

Ilustrační foto

Bouřka je běžným přírodním jevem, se kterým se pravidelně setkáváme. Jenže existují místa, která blesky doslova přitahují. Za místo, kde ročně udeří nejvíce blesků, je považováno jezero Maracaibo.

Článek

Jezero Maracaibo najdeme v latinské Americe, konkrétně ve státě Venezuela. A není to jen tak ledajaké jezero. Je tím největším v celé Jižní Americe, neboť má úctyhodnou rozlohu dosahující téměř 14 tisíc kilometrů čtverečních. Hloubka v některých místech dosahuje až 46 metrů.

Jezero má ale hned několik zvláštností. Tou první je fakt, že jezero je napůl sladké a napůl slané. Sladkou vodu objevíme v jeho jižní části. Tam totiž ústí asi 130 řek. Ty jsou pak ale odváděny průlivem do Venezuelského zálivu. V severní části jezera se tedy voda z řek mísí s vodou mořskou, a tak se tu můžeme koupat ve slané vodě.

Tou největší zvláštností ale je, že jezero je doslova magnetem na blesky. Ročně jich totiž přitáhne nejvíce na světě. A tím se zapsalo i do Guinnessovy knihy rekordů. Nejvíce bouřek se nad jezerem prohání v období noci. Ročně probouří přibližně 140 až 160 takových nocí. A velmi často během noční bouřky trvající v průměru deset hodin udeří až 40 tisíc blesků, což odpovídá průměrné intenzitě 28 blesků za minutu. A to už je podívaná.

Celkový roční počet blesků, které se nad jezerem objeví, se odhaduje na 1,6 milionu. Jezero Maracaibo se tak právem zapsalo do knihy rekordů. Na žádném jiném místě na světě totiž takový počet blesků pozorovat nelze. Takovému počtu blesků se blíží pouze malá vesnice v Kongu, kde je roční počet blesků lehce nadpoloviční.

Důvod, proč se tu ročně odehraje takové množství bouřkových představení, je prostý. Jezero je totiž místem, nad kterým se střetává teplý proud vzduchu z Karibiku s chladným vzduchem z And. A právě to způsobuje tuto jedinečnou podívanou, kterou místní mapují už stovky let. Jezero Maracaibo se totiž již několikrát zapsalo do dějin.

Blesky, které se pravidelně objevují nad touto ohromnou vodní plochou, jsou viditelné až na stovky kilometrů. A tak se již několikrát stalo, že právě bouřková noc místním obyvatelům odhalila, že se k pobřeží blíží nepřátelská invaze. Už krátce po objevení Ameriky tak byla prozrazena flotila připolouvajícího Sira Francise Drakea, v 19. století pak sehrálo jezero důležitou roli v občanské válce, kdy prozradilo přijíždějící španělskou flotilu.

Na břehu jezera leží město se stejným názvem, ve kterém žije přes 2 miliony obyvatel. Toto město bylo založena už v 16. století německými kolonizátory. Než dostala město své jméno, říkalo se mu Nový Norimberk. A právě obyvatelé tohoto města si mohou nebeskou podívanou pravidelně vychutnávat z toho nejlepšího možného místa.

Jezero Maracaibo se svým bouřkobitím, které se odborně označuje jako fenomén Relampago del Catatumbo, patří k těm nejpozoruhodnějším místům na světě.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz