Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bekim Aziri: Jeden z nejpohlednějších slovenských herců si zlomil páteř. Přesto se nevzdává a bojuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Je to pohledný herec, stand-up komik a rapper. V 17 letech se mu ale život převrátil doslova vzhůru nohama. Bekim Aziri je však vzorem pro všechny, kteří se perou se svým osudem. Je plný životní síly, odhodlanosti a touhy svůj boj nevzdat.

Článek

Bekim Aziri se narodil v roce 1988 v tehdejším Československu. Netradiční jméno albánského původu má po svých předcích, kteří mají makedonské kořeny. Dětství strávil Aziri v Penzinku, což je malé město na severovýchod od Bratislavy, blízko rakouských i českých hranic.

To, co ho v mládí nejvíce naplňovalo, byla cyklistika, které se už v útlém věku začal věnovat na profesionální úrovni. Herec přiznává, že nikdy nežil klidný život a že adrenalinové kousky pro něj byly výzvou. Jeho touha po extrémních zážitcích se mu tak stala osudnou. V roce 2005 se účastnil bikrosových závodů v Přerově. Podcenil však situaci a z toho, co se mu stalo, viní dodnes jen sám sebe.

Bekim Aziri si na těchto závodech přivodil pád, při kterém si zlomil dva krční obratle, což mu porušilo míchu. Hýbat ale nemohl pouze nohama, nýbrž i rukama. Nehybné zůstaly všechny čtyři jeho končetiny. Od té doby zůstal ochrnutý a je upoután na invalidní vozík. I když to musel být pro profesionálního sportovce nejhorší den v jeho životě, Aziri se touhy žít nikdy nevzdal. Ba naopak se daleko intenzivněji snaží žít svůj život naplno.

Lékaři dali Bekimovi jen malou naději na to, že se ještě někdy postaví na nohy. Ten to ale nevzdal a začal s pravidelnými tréninky. Zpočátku cvičil i osm hodin denně. A trvalo to jen půl roku a Aziri se poprvé postavil. Sice to bylo s velkými obtížemi, i tak se to dá ale označit téměř za zázrak.

I když se stále bez vozíku neobejde, i se svým handicapem si splnil své velké sny. Patří mezi ně i seskok z letadla nebo salto dozadu na motorce. Realizuje se i tím, že je spolumajitelem tréninkového centra v jeho rodném městě, kde motivuje podobně handicapované, aby znovu začali cvičit a nevzdávali se.

Bekim Aziri v sobě objevil také lásku k hudbě. Stal se z něj rapper, který vydal úspěšné hity jako Desperado, Spoločná pesnička, Zmena, Ona nebo Nie je hanbou byť iný. V roce 2015 pak vydal první dlouhohrající album s názvem Koleso Šťastia, v roce 2019 pak druhé album Uvolni sa.

K tomu se navíc stal příležitostným hercem, který si už zahrál jak v seriálech, tak v celovečerním filmu či v několika televizních reklamách na mobilního operátora. Velké obliby se na Slovensku dočkal i jako stand-up komik.

Jeho hlas můžeme slyšet pravidelně v rádiu. Roku 2021 začal s vlastním podcastem To nemyslíš vážne! a od roku 2022 má vlastní talkshow na radiové stanici Europa 2 s názvem Bekimovo horúce kreslo, kam si zve zajímavé hosty.

Bekim Aziri je vzorem pro všechny, které v životě potkala tragická událost, po které nevěděli, jak jít dál. Jeho odvaha a síla ale ukazuje, že všechno je možné, i když se to tak na první pohled nemusí zdát. Když mu bylo sedmnáct a ochrnul, nikdo by si ani nepomyslel, co všechno jednou dokáže. Dnes se navíc těší i z narození své první dcery, kterou mu jeho partnerka přibližně před rokem porodila.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz