Hlavní obsah
Umění a zábava

Bolek Polívka nově vystupuje v Bílém domě. V původním divadlem byla narušená statika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY 4.0

Boleslav Polívka

Boleslav Polívka patří ke stálicím českého divadelního i filmového světa a stále se těší velké přízni. Jeho role jsou doslova nezapomenutelné. Divadlo, ve kterém hrál řadu let, musel nuceně opustit.

Článek

Bolek Polívka se narodil v roce 1949. My ho dnes známe především jako herce z oblíbených filmů, zejména komedií, jako je například Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Pelíšky nebo Pupendo. Velkou oblibu mu ale přinesly i televizní seriály. Zahrál si například v Případech 1. oddělení. Bolek Polívka dříve vynikal zejména jako mim.

Většinu pantomimických her, které uvedl na prknech svého divadla, sám režíroval a ztvárnil v nich i hlavní roli. Nebylo to ale vždy jen o pantomimě. Snažil se tradiční pantomimu skloubit s moderní divadelní hrou, a tak ve svých hrách často používá i slova a posouvá tento žánr směrem k totálnímu herectví.

Bolek Polívka má celkem šest dětí, tři dcery a tři syny. V jeho šlépějích kráčí hned dva z nich. Anna Polívková pochází z Polívkova manželství s herečkou Evelynou Steimarovou a je dnes velmi oblíbenou a uznávanou herečkou. Mladší Vladimír Polívka je pak synem francouzské herečky Chantal Poullain. I on se těší u diváků velké popularitě.

Bolek Polívka má i velký smysl pro humor, a proto v roce 1997 přijal post krále v recesistickém Valašském království, které se nachází v jihovýchodní části České republiky. Od té doby vystupoval Polívka jako král i na veřejnosti, avšak vzájemná spolupráce tohoto recesistického spolku s Polívkou neměla dlouhého trvání. Rozpadla se už v roce 2001, kdy se královnou stala zpěvačka lidových písní Jarmila Šuláková.

Jeho popularita byla v devadesátých letech na samém vrcholu, a tak si v roce 1993 v Brně založil vlastní Divadlo Bolka Polívky. To sídlilo až do letošního roku v Dělnickém domě, jenže kvůli narušené statice stavby byl Polívka nucen se i s celý divadlem vystěhovat. S novou domovskou scénou se mu však splnil jeho velký sen. Usídlil se totiž v Bílém domě. Jedná se o moderní stavbu ze 70. let na brněnském Žerotínském náměstí.

Budova slouží jako městská poliklinika, nachází se v ní však multifunkční sál Břetislava Bakaly, což byl místní dirigent a hudební skladatel. Vejde se do něj až 300 osob a je vybaven projekčním zařízením. Prožitek z her Bolka Polívky tak může být umocněn novými moderními prostorami a technikou

Bolek Polívka je jedinečným hercem, který nemá u nás v Česku obdoby. Jeho netradiční herecký projev lidé buď milují, nebo nesnášejí. Dlouhá léta lákal k televizním obrazovkám i diváky ve svém humoristickém pořadu Manéž Bolka Polívky, později to byly Bolkoviny. I ve svých 74 letech je stále aktivním filmovým i divadelním hercem.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz