Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bombardování Prahy Američany kvůli navigační chybě: Stovky mrtvých a zničené památky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Commons / volné dílo

Bombardování Prahy v roce 1945

Praha je jedním z nejkrásnějších měst Evropy. Na konci druhé světové války ale přišla hned o několik svých dominant. Nebylo to ale vinou Němců, mohli za to Američani, kteří si spletli Prahu s Drážďany.

Článek

Psal se 14. únor 1945, německá moc nad Evropou slábla a americké vzdušné síly dostaly za úkol bombardování německého města Drážďany, které leží jen kousek za českými hranicemi. Ten den se ale stal politováníhodný omyl, který nás stál mnoho životů i nenahraditelných pamětihodností. Za vším stála navigační chyba. Ten den byla podle všeho mlha a americké letectvo si myslelo, že se právě nachází nad Drážďany. Začalo tak bombardování.

Jenže bomby dopadaly na naše hlavní město. Nejvíce bomb spadlo do oblasti kolem smíchovského nádraží. Některé však dopadly i do centrálnějších částí Prahy. Při těchto náletech bylo zabito přes 700 lidí, další téměř 1200 bylo zraněno. V drtivé většině šlo o civilisty. Mezi oběťmi byla i dcera Josefa Lady.

Po náletech nemělo kde složit hlavu na 11 tisíc Pražanů, desítky lidí zůstaly nezvěstných. Až 26 let po válce bylo několik desítek těl objeveno ve sklepě jednoho z domů na Vinohradské třídě, které zasypal kryt, který se jim doslova zřítil na hlavu.

Kromě těchto obětí na životech ale Praha přišla i o několik svých dominant. Zdrcující zásah dostal například klášter Emauzy. Povedlo se ho sice zachránit, ale na památku těchto události značně změnil podobu. Nálety dnes připomíná trochu zvláštní střecha nacházející se nad centrálním kostelem. Značně poničen byl i Faustův dům na Karlově náměstí. I ten byl ale zachráněn a přečkal až do dnešních dnů.

Foto: JUDr. Jaroslav Lašťovka / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pražské Emauzy po dopadu bomb

Bomby se nevyhnuly ani sochám na Palackého mostě, doslova zdevastovaly dnešní Havlíčkovy sady neboli Grébovku, zásah dostalo i Vinohradské divadlo. Některé budovy ale neměly to štěstí a bombardování v roce 1945 se jim stalo osudným. Na rohu Rašínova nábřeží a Resslovy ulice došlo k takovému poškození domu, že už nebyla možná jeho oprava. Byl tedy stržen a dlouho na jeho místě nic nestálo. Až v 90. letech na jeho místě vyrostla kontroverzní stavba Tančícího domu.

Na Vinohradech stála synagoga, která byla světovým unikátem a jednou z největších staveb svého druhu na světě. Dostala však hned několik zásahů a vyhořela. Sice nebyla ve stavu, že by musela být stržena, avšak po válce nastoupivší komunistický režim rozhodl tak, že na místě této jedinečné stavby bude stát základní škola. A tak došlo k její demolici.

Přestože během cesty letadel do Drážďan, kam letěly z Velké Británie, panovala naprostá mlha, je taková chyba jedním z nejkrutější omylů v našich dějinách. Hned po bombardování tohoto přešlapu využila nacistická propaganda, která obvinila Američany z vraždění nevinných. Vděčným soustem ale bylo bombardování i pro komunisty, kteří se o tři roky později dostali k moci.

Ať to bylo jakkoli, jedná se o opravdu tragickou událost. Mnoho rodin přišlo o své blízké a Praha ztratila tak významné stavby, že už nikdy nebude stejná.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz