Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Campi Flegrei: Nejnebezpečnější vulkán u Neapole může navždy změnit Evropu, pocítili bychom to i my

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Norbert Nagel / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Itálie je nádherná země. Je to ale také stát, ve kterém často dochází k zemětřesným jevům. Ty mají často na svědomí probouzející se sopky. Jeden z velkých vulkánů už spí sice dlouho, může se ale probudit. A to by byla pro Evropu katastrofa.

Článek

Je tomu skoro dva tisíce let, co Vesuv svým výbuchem zničil Pompeje a Herculaneum. Tato tragédie ale stále fascinuje filmaře i dokumentaristy. Bezprostřední ohrožení Vesuvem je dnes však mimo hru. Daleko nebezpečnější se zdá vulkán, který se nachází v jeho těsné blízkosti. Říká se mu Campi Flegrei neboli Flegrejská pole.

Jedná se o ohromnou kalderu mající rozměr 13 kilometrů. Leží jen asi 35 kilometrů od Vesuvu. Zhruba před 40 tisíci lety došlo k nejsilnější erupci tohoto vulkánu, který mohl mít za následek vyhynutí neandrtálců. Došlo ještě k řadě dalších menších explozí, pak se ale dlouho předpokládalo, že Campi Flegrei už není aktivní a žádné nebezpečí od něj nehrozí. Jenže sopečné erupce v 16. století to vyvrátily. Tehdy se sice jednalo o mnohem slabší erupce, nové studie ale ukazují na to, že Itálii by od Campi Flegrei mohlo hrozit bezprostřední nebezpečí.

Starší i novější studie naznačují, že Campi Flegrei může nečekaně explodovat. Před lety se tomuto problému věnoval zejména Christopher Kilburn, který bere tento vulkán jako časovanou bombu. Sopečný příkrov se podle jeho studie neustále zmenšuje, což zvyšuje riziko exploze. Výbuch je tak podle něj matematickou jistotou, otázku zůstává jen to, kdy k tomu dojde. Záleží to totiž na mnoha faktorech.

Přestože někteří vědci navrhovali řešení této možné katastrofy navrtáním tunelu a zchlazením jeho obsahu vodou, je to až příliš nebezpečné. Navrtání tunelu by totiž mohlo výbuch naopak uspíšit. A to by mělo devastující dopad nejen na Itálii, ale i na celou Evropu, potažmo i na celý svět.

V souvislosti s pondělním zemětřesením, které způsobilo právě Campi Flegrei, je ale bezpečnost Itálie a Evropy znovu prioritní otázkou. Případný výbuch této kaldery by totiž zcela zničil podstatnou část Itálie a navždy by změnil klima v celé Evropě. Pocítili bychom to i my. Jedním z možných důsledků by byla i sopečná zima, která by způsobila prudké ochlazení.

Značné by byly i oběti na životech. Zatímco na začátku našeho letopočtu, kdy došlo k zániku Pompejí a Herculanea, se počet obětí výbuchu Vesuvu odhaduje na deset tisíc, na úpatí Campi Flegrei dnes leží italské velkoměsto Neapol, které má téměř milion obyvatel. Tito lidé by po výbuchu vulkánu rozhodně neměli šanci.

Campi Flegrei je jedním z největších a nejreálnějších nebezpečí, které náš kontinent trápí. Vědci ale mají bohužel svázané ruce, protože každý průzkum kaldery může být potenciálním rizikem pro celý náš kontinent.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz