Hlavní obsah
Finance

Chystáte se na dovolenou? Řekněte si v práci o příspěvek. Je výhodný pro vás i pro zaměstnavatele

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Asadphoto / Creative Commons / pexels.com

Zaměstnavatel může svým zaměstnancům nabídnout mnoho benefitů. Patří k nim i příspěvek na dovolenou. Jenže mnoho z nich o něm nemá ani tušení. Přitom je oboustranně výhodný.

Článek

Důvod toho, proč příspěvek na dovolenou nabízí jen zlomek zaměstnavatelů, je prostý. Nevědí o něm. Pokud ani váš zaměstnavatel takový příspěvek nenabízí, zkuste si o něj říci. Vyděláte na tom totiž oba. Příspěvek je možné udělit až do výše 20 tisíc korun ročně a je jedno, zda jej čerpáte najednou nebo postupně. Oproti jiným příspěvkům ale dochází k jeho proplacení až zpětně, peníze dopředu tedy nečekejte.

Výhodným pro obě strany se může stát v případě, že vám zaměstnavatel umožní jeho čerpání například jako náhradu za osobní ohodnocení. Pokud vám totiž bude zaměstnavatel dávat pravidelné měsíční osobní ohodnocení, které za rok udělá oněch 20 000 Kč, musí z takové částky odvést sociální a zdravotní pojištění za vás i za sebe a zároveň se vám z této hodnoty strhne ještě daň z příjmu. Ukažme si to na příkladu.

Z oné částky 20 000 Kč se odvede za zaměstnance 4,5 % na zdravotní, 6,5 % na sociální a 0,6 % na nemocenské pojištění, dále pak 15 % daň z příjmu. Z částky 20 000 Kč zaměstnanec obdrží 14 680 Kč. Musí být ale ještě odvedeno sociální pojištění za zaměstnavatele ve výši 24,8 % a zdravotní pojištění za zaměstnavatele ve výši 9 %. Zaměstnavatele tak toto osobní ohodnocení, ze kterého zaměstnanec dostane 14 680 Kč, vyjde na 26 760 Kč.

Pokud se ale domluvíte na příspěvku na dovolenou, jeho výhodnost pochopíte hned vzápětí. Z takové částky totiž zaměstnavatel odvede pouze daň z příjmu právnické osoby, protože se jedná o nedaňový náklad. Na příspěvek tak musí vynaložit 23 800 Kč. U zaměstnance je pak takový příspěvek zcela osvobozen od zdanění i od platby sociálního a zdravotního pojištění. Zaměstnanec tedy dostane částku v plné výši.

Oproti klasickému osobnímu ohodnocení na tom tedy zaměstnavatel vydělá 2 960 Kč, a zaměstnanec dokonce 5 320 Kč. Celková úspora obou zúčastněných stran je 8 280 Kč. A to už se vyplatí. Je třeba ale dát pozor, protože to má jeden háček.

Příspěvek na dovolenou musí být pro zaměstnance nepeněžitým příjmem, což znamená, že zaměstnanec peníze fyzicky nikdy neuvidí. Zaměstnavatel mu ale může zpětně proplatit faktury, které s jeho dovolenou souvisí. Není tedy možné tyto peníze využít na nic jiného než právě na aktivity spojené s dovolenou.

Až se budete příště bavit se svým zaměstnavatelem, zkuste problematiku příspěvku na dovolenou nadhodit. Možná ho překvapíte a začne se o tento příspěvek více zajímat. Prodělat na tom rozhodně nemůže ani jeden z vás.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz