Hlavní obsah
Aktuální dění

Děti skládají přijímačky na střední školy. Čeká je den plný stresu a zklamání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

A je to tady. Deváťákům nadešel den D, kdy musí u jednotných přijímacích zkoušek na střední školu prokázat, že mají na to, aby studovali na své vysněné škole. Jenže problém je v tom, že míst pro ně na školách není dost.

Článek

Jednotná přijímací zkouška, kterou připravuje a vyhodnocuje Cermat, se stala povinnou od roku 2017. Od té doby často čelila ostré kritice. Důvodů, proč se jednotná přijímací zkouška žákům, rodičům, ani školám nezamlouvá, je hned několik. Děti skládají přijímačky všeobecné, není tedy kladen důraz na specifika konkrétní školy. Na střední se tak sice dostanou jen ti, kteří budou u testu nejlepší, to ale nejde ruku v ruce s vlohami potřebnými ke studiu daného oboru. Škola tak ztrácí možnost ovlivnit výběr přijatých uchazečů.

U přijímacích zkoušek hraje podstatnou roli také prospěch žáka na základní škole. Jenže už se nezohledňuje, z jaké školy žák přichází. V některých školách mohou být v hodnocení přísnější, někde naopak benevolentnější. Záleží na tom, o jak velkou školu se jedná a kde se nachází.

Letos přijímací zkoušky skládá rekordně vysoký počet dětí. Jedná se totiž o nejsilnější ročník u přijímaček za posledních 15 let. A školy tak nejsou schopny dětem nabídnout dostatečnou kapacitu míst. Některé děti se tak nejen nedostanou na svou vysněnou školu, ale nedostanou se na žádnou školu. A to může být pro jejich start studentského života značně demotivující.

Jednotná přijímací zkouška se skládá ze dvou samostatných testů. Ten z českého jazyka, na který mají žáci 60 minut, zkoumá především to, jak je dítě schopné porozumět textu a vyvodit z něj závěry. Učivu, které se dítě na základní škole naučí, se tak věnuje jen minimální prostor. Test je tak spíše o citu pro jazyk než o znalostech. To se ale rozhodně nedá říci o testu z matematiky. Na ten mají uchazeči sice o deset minut déle, prověří však velmi zevrubně komplexní znalost matematiky.

V loňském roce si rodiče dětí stěžovali na to, že přijímací testy byly až příliš těžké a že si s nimi děti nevěděly rady. Ale o tom to právě je, přijímací zkoušky mají selektovat děti na ty, které test zvládnou bez problémů a na ty, které ho prostě nezvládnou. To je přece základ každého testování. A v tak vysokém počtu uchazečů to platí dvojnásob.

V každém případě je jasné, že 12. dubna bude pro děti extrémně stresujícím dnem, neboť právě v toto datum se koná první řádný termín letošních přijímacích zkoušek, druhý řádný termín se uskuteční 15. dubna. Pokud by děti věděly, že se jim první test nepovedl, nemusí zoufat, mají možnost si napsat ještě jinou verzi testu. Do výsledků se jim pak bude počítat pouze ta úspěšnější verze testu z českého jazyka a úspěšnější verze testu z matematiky.

Ať už dítě u přijímacích zkoušek uspěje, nebo ne, zaslouží si každé takové dítě porozumění, které může dostat jedině od svých rodičů. Na to nezapomínejme.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz