Hlavní obsah
Lidé a společnost

Drákulův hrob v Rumunsku je prázdný, spekulace o jeho skutečném odpočinku vedou až do Neapole

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: fusion-of-horizons / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Hrob Vlada Tepesiho, Drákuly, na rumunském ostrově uprostřed jezera Snagov

Pověsti o hraběti Drákulovi stále fascinují fanoušky hororových příběhů po celém světě. My se dnes vydáme po stopách Drákulova hrobu, kde měl být pohřben poté, co podle spekulací padl v bitvě.

Článek

Vlad Tepes, reálná historická postava, který se stal předlohou příběhů o hraběti Drákulovi, padl na začátku roku 1477. Dodnes není jasné, za jakých okolností se tak stalo. Spekuluje se o tom, že byl zavražděn vlastními lidmi. Stejně tak ale mohl padnout i v bitvě. Co se ale traduje, je to, že po smrti byly jeho ostatky převezeny na malý ostrov uprostřed jezera Snagov a tam byly pohřbeny v pravoslavném klášteře. A skutečně. Uprostřed jezera Snagov ostrov najdeme, stojí na něm pravoslavný chrám a při jeho návštěvě objevíme hrob s typickým portrétem Vlada Tepese.

Pravoslavnému stánku se říká klášter Snagov, někdy ale samotní Rumuni používají i jiné označení. Klášter Vlada Tepese. Je to vskutku významná stavba jak z náboženského, tak z historického hlediska. Stojí tu už od počátku 15. století a její interiér je bohatě vyzdoben v byzantském stylu.

Foto: fusion-of-horizons / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Pravoslavný chrám na ostrově uprostřed jezera Snagov

A samozřejmě se tu nachází i zmiňovaný Drákulův hrob, který sem láká mnoho turistů. Dokonce rumunská vláda v roce 2002 rozhodla o stavbě zábavního parku nedaleko tohoto chrámu, který by měl tematicky navazovat na krvavé historky o životě i posmrtném bytí hraběte Drákuly. Po několika letech byl ale tento projekt zastaven a veškeré práce zastaveny. Oblast kolem jezera Snagov má nádhernou přírodu a její proměna v zábavní park plný umělé krve by jistě nebyla ku prospěchu věci. Turisty totiž za Drákulou láká tajemno, nikoli kýčovité atrakce.

Přesto, že většina návštěvníkům chrámu sem nepřichází z náboženských důvodů, ale právě kvůli Drákulovu pozlátku, hrob, který se tu nachází, je prázdný. Není ani jasné, zda tu jeho ostatky vůbec někdy byly. Hrob mohl být pouhou mystifikací, stejně jako mohl být v průběhu staletí vykraden a ostatky odcizeny.

Archeologičtí nadšenci, které Drákulův příběh fascinuje, ale nepřestávají hledat skutečný hrob středověkého hraběte. Objevili se i informace o tom, že byl Drákulův skutečný hrob objeven v Turecku. Všechno jsou to ale pouze spekulace, které nikdy nebyly potvrzeny. Ostatky známého hraběte tak zůstávají nenalezeny. I přesto se ale nedávno objevila teorie, která naznačuje, že by se hrob Vlada Tepesiho mohl nacházet v Itálii.

Foto: Mentnafunangann / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Interiér neapolského kostela by mohl být skutečným místem Drákulova odpočinku

Pokud se budeme chtít vydat k tomuto údajnému hrobu, budeme se muset vypravit až na jih Itálie do města Neapol. V historickém centru tam stojí kostel Santa Maria La Nova. A právě v něm můžeme objevit velmi zajímavou hrobku, která byla v posledních letech podrobena zkoumání. Nachází se na ní jméno rumunského vojvody a uvnitř hrobky je přítomen sarkofág. Pravidosti teorie o přítomnosti Drákula hrobu v Neapoli nasvědčuje i to, že legendární román o upírovi, který vstává z hrobu a živí se lidskou krví, pochází z pera britského spisovatele Brama Stokera, který v Neapoli nedaleko kostela Santa Maria La Nova po nějaký čas přebýval.

Ať je na této teorii byť jen zrnko pravdy, zatím nebyla odborníka potvrzena, ani vyvrácena. I nadále tedy o skutečném místě Drákulova odpočinku můžeme pouze spekulovat.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz