Hlavní obsah
Lidé a společnost

Eva Burešová se bude soudit s fanouškem, který ji urazil. Je to malichernost mělkých českých vod

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Nosek (NoJin) / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Eva Burešová je známá česká zpěvačka a herečka a v současné době i partnerka kuchaře a porotce soutěže MasterChef Česko Přemka Forejta. Jenže je o ni v poslední době slyšet kvůli kauze s fanouškem, která možná skončí u soudu.

Článek

Evu Burešovou znají diváci v Česku zejména z televizních seriálů jako je Zoo nebo Slunečná, mohou ji však slyšet i zpívat. Je totiž úspěšnou sólovou i muzikálovou zpěvačkou. Nedávno bylo navíc oznámeno, že se Burešová stane porotkyní talentové soutěže v další řadě pořadu Česko Slovensko má talent. A to řada lidí nedokázala zkousnout. Mnoho komentářů se strefovalo do toho, že je Burešové už všude dost. Hraje v mnoha seriálech, zpívá v řadě projektů.

To všechno je sice pravda, na druhou stranu to ale svědčí o zájmu o ni. Kdyby ji televizní diváci vidět nechtěli, tak ji televize nebude dávat další a další příležitosti. A jestli je Eva Burešová přijme, je jen a jen její volba. Jenže občas se v takových komentářích objeví nejen kritika, ale i urážky, se kterými se zpěvačka nehodlá smířit. Právě takto vznikl spor mezi ní a jedním fanouškem, který ji na sociálních sítích v komentářích k příspěvku urazil. A možná celý spor skončí u soudu. Záleží na tom, jak bude chování tohoto komentujícího vyhodnoceno.

Urážející komentáře jsou rozhodně za hranou. Lidé komentující příspěvky a debatující v diskuzích by se měli naučit chovat. Přeci jen i známé osobnosti jsou lidé a taková vulgarita se jich může dotknout. Je třeba rozlišovat mezi kritikou, ať už je objektivní či subjektivní, neboť na vlastní názor máme právo, a urážkami, které do kritiky rozhodně nepatří. Jenže mnoho z nás tento rozdíl očividně není schopno poznat, a tak se takové příspěvky budou vyskytovat i nadále. Soud nebo žaloba ale není řešením. To je pouze malichernost.

Jediným možným řešením je se nad to povznést. Neřešit to. Na sociálních sítích Evu Burešovou totiž sleduje necelý půlmilion sledujících. Na český šoubyznys je to poměrně vysoké číslo, které říká, že takový komentář se zkrátka někdy objeví. Na druhou stranu světové celebrity, které mají desítky nebo i stovky milionů sledujících se s takovými případy setkávají dnes a denně. Urážkami se to u jejich příspěvků jen hemží. Ale neřeší to. Jednak na to nemají čas a jednak to berou jako běžnou součást toho, že jsou dostupní na sociálních sítích.

Když je někdo jednou veřejná osobnost, musí počítat s tím, že se o něm budou psát i nepěkné věci. Když neexistovaly sociální sítě, plnil tuto funkci velmi dobře bulvár, který však ve většině případů nemohl používat takto subjektivní a expresivně zabarvené výrazy. Takových lidí, kteří se neumí chovat, se ale pořád najde dost.

Pokud se Eva Burešová skutečně do soudního sporu pustí, pak jsme samozřejmě na její straně. Takový proces by totiž měla vyhrát. Možná by to některým lidem, kteří se k takovým veřejným urážkám na sociálních sítích uchylují často, otevřelo oči. Jenže spíš to zůstane jen u tohoto konkrétního případu a ostatní si z toho ponaučení nevezmou. Mělké české vody toho zkrátka nesnesou tolik jako světový šoubyznys.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na komentáře na sociálních sítích a příspěvky v diskuzích

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz