Hlavní obsah
Lidé a společnost

František Vnouček: V českých filmech hrával milovníky žen, ve skutečnosti ale miloval muže

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

František Vnouček byl hvězdou starého českého filmu. Hned několikrát si zahrál velkého milovníka žen. Realita jeho života byla ale diametrálně jiná. František Vnouček byl gay.

Článek

Když se řekne jméno Františka Vnoučka, většině z nás už se asi tento jedinečný herec nevybaví. Éra jeho slávy totiž zapadla v historii ještě slavnějších hereckých kolegů. Františka Vnoučka však můžeme stále vídat na televizních obrazovkách při reprízách starých českých filmů. Například ve stále velmi oblíbené komedii Cesta do hlubin študákovy duše si Vnouček zahrál učitele latiny Voříška, exceloval ale i v dalších jedinečných rolích.

František Vnouček se narodil už na začátku minulého století na Vánoce roku 1903 v Benešově. Už ve 22 letech odstartovala jeho profesionální dráha divadelního herce. Nejprve měl stálé angažmá několik let v Olomouci, pak se stal na dva roky součástí pražského Osvobozeného divadla. Než se usadil v Divadle Na Vinohradech, hrál také několik měsíců v bratislavském národním divadle.

Svou nejslavnější roli učitele Voříška ztvárnil v roce 1939, tedy v době, kdy ve světě vypukla druhá světová válka. Po ní spolupracoval Vnouček zejména se slavným režisérem E. F. Burianem a nástup komunismu k moci byl pro něj doslova splněný sen. Byl totiž velkým podporovatelem a zastáncem divadelních her ruských autorů.

Za více než dvě desítky let ztvárnil sice několik desítek filmových rolí, jeho čas se ale naplnil v poměrně brzkém věku. Zemřel na začátku léta 1960 a na českém filmovém plátně po něm zůstalo prázdné místo. Vzhledem k tomu, že hned několikrát ve filmu ztvárnil milovníka žen, nikdo netušil, jak to má v reálném životě se svou sexuální orientací.

Nataša Gollová ve svých pamětech uvedla, že Vnouček byl homosexuál, což pochopila během jejich vzájemného vztahu. Po Vnoučkovi tehdy toužilo mnoho žen, byla to ale právě Gollová, která se do něj zamilovala. Prožili spolu dokonce tři roky společného života. Jenže docházelo k častým hádkám, Vnouček navíc začal holdovat alkoholu. Když se rozcházeli, zjistila Gollová, že Vnoučkovy depresivní stavy souvisely právě s tím, že musel tajit svou orientaci.

V té době byla homosexualita jednak trestným činem, jednak byli homosexuálové stíhani nacistickým režimem. Nepřála jim ale ani doba po roce 1948, kdy k moci nastoupili komunisté. Vnouček tedy v roce 1960 zemřel, aniž by se zbavil toho, co ho celý život tížilo. A ani Gollová pak o svém soukromí včetně třech let strávených s Vnoučkem otevřeně nehovořila. Svět se tak o životním bolu jednoho skvělého herce dozvěděl až právě z jejich pamětí.

František Vnouček se nesmazatelně zapsal do historie českého filmu a dokud budou existovat staré nahrávky, tak jeho odkaz bude ožívat pokaždé, když budou tyto jedinečné filmy televizní stanice reprízovat.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz