Hlavní obsah
Umění a zábava

Hledám dívku typu Ivety Bartošové: Tak zněly inzeráty před 40 lety, pak začalo pronásledování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Iveta Bartošová

Iveta Bartošová stále zůstává nezapomenutelnou osobností české hudební scény. Česko s ní prožívalo 30 let jejího života. Někteří ji zbožňovali pro její výjimečný hlas, jiným učarovala svým princeznovským vzhledem.

Článek

Deset let od smrti Ivety Bartošové její životní příběh stále žije. Právě se vysílají první dvě řady seriálu o jejich hudebních počátcích, které mapují vztah s Petrem Sepešim i Ladislavem Štaidlem. Iveta byla naprosto jedinečnou zpěvačkou, kterou svého času miloval celý národ. Někdo už si ale možná nevzpomene na to, že v 80. letech byla i ideálem krásy mnoha mladých mužů.

Iveta vypadala vždy tak trochu jako princezna. Ve svých hudebních počátcích byla na první pohled velmi křehká. Lidé z ní navíc měli pocit naprosté upřímnosti. Jak dospívala, proměňoval se i její vzhled. Do role popové princezny se pasovala písní Tři ořísky, kde se do podoby princezny doslova převtělila.

Mužům ale učarovala už dávno předtím. Od poloviny osmdesátých let zdobily její fotografie prakticky každou skříňku mladých mužů během jejich vojenské služby. V Ivetě viděli ideál krásy a snili o tom, že se jim jednou povede najít partnerku, která bude vypadat právě jako jejich milovaná Iveta. Dokonce si podávali inzeráty do novin, které často začínaly větou: Hledám dívku typu Ivety Bartošové. Iveta se tak v té době stala modlou nejen kvůli svému zpěvu, ale i kvůli svému vzhledu.

Jenže sláva a obdiv mívají občas i stinné stránky. Obdiv se totiž může velmi snadno zvrhnout v posedlost. Ivetin pád byl z části zapříčiněn podivnými existencemi, které se kolem ní pohybovaly v závěru jejího života. Žena tak krásná jako Iveta byla zkrátka jako magnet na podivíny. Nezačalo to ale až v době, kdy byla její kariéra v troskách. První setkání s posedlostí zažila Iveta už krátce po smrti jejího prvního partnera Petra Sepéšiho.

Druhá série seriálu Iveta nám jeden takový případ, o kterém se veřejně nemluvilo, ukazuje. Dopisy, ve kterých jí podivný muž píše o jejich společné svatbě, nahání doslova hrůzu. Jeden ze vzkazů, ve kterém Ivetě oznamuje, že se stane jeho ženou, ať chce, nebo nechce, jí dokonce přitloukl hřebíky do dveří jejího bytu. Pro Ivetu bylo takové chování nepochopitelné a stres tím způsobený do jisté míry narušoval její psychiku.

Sláva může být krásná a opojná věc. Za slávou ale stojí mnoho negativ, která si mnoho z nás nedokáže ani představit. Pro Ivetu Bartošovou byl šoubyznys velkým lákadlem, nedokázala se v něm však pohybovat. Byla velmi křehká, naivní a každému uvěřila. A právě to se stalo její zhoubou. I přesto v srdcích svých fanoušků navždy zůstane jako princezna české populární hudby a jako jedna z nejkrásnějších zpěvaček na naší hudební scéně.

Zpracováno na základě:

a na základě sledování druhé řady seriálu Iveta (platforma Voyo)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz