Hlavní obsah
Umění a zábava

Hrála dědečka Hříbečka v Mrazíkovi: Bylo jí čtrnáct a byla krásná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivan Bilibin / Wikipedia Commons / volné dílo

Klasickou pohádku Mrazík zná většina z nás, přestože pochází z Ruska, vysílá se u nás každý rok v období Vánoc. Kdo ji viděl alespoň jednou, jistě si vzpomene na nezapomenutelnou postavu dědečka Hříbečka. Co už možná nevíte, je to, že ho hrála dívka.

Článek

I loni na Vánoce jsme na televizních obrazovkách mohli spatři legendu mezi vánočními filmy. Ruská pohádka Mrazík baví diváky i šedesát let po svém natočení. Herecké osazenstvo bylo ale poněkud netradiční a mělo i zvláštní osudy. Například představitel Ivánka se dostal do vězení, absolvoval několik infarktů, a nakonec skončil s demencí léčebně, kde zemřel upoutaný na lůžko. Nastěnka si prošla peklem, když ji napadl jeden z jejích ctitelů a snažil se ji uškrtit. Dokonce na ni vytáhl i nůž. Krásná představitelka Marfuši se zase nedokázala smířit s vizáží, jakou se povedlo filmovým maskérům vytvořit na její tváři. Když se poprvé spatřila v zrcadle, rozplakalo ji to.

Některé role ve filmu ale ztvárnili lidé s jiným pohlavím, než byste předpokládali. O babě Jaze je všeobecně známo, že šlo o mužského herce. Hlas této postavě pak propůjčil skvělý český herec a dabér František Filipovský. Je tu ale ještě jedna taková postava. Dědeček Hříběček přestože vypadá, že ho hraje postarší muž, je tomu zcela naopak. Hrála ho krásná dívka, které v té době bylo čtrnáct let.

Galina Borisovová se narodila v roce 1950 a v pohádce Mrazík ztvárnila sice vedlejší, zato velmi důležitou postavu. Byl to právě dědeček Hříbeček, který způsobil hlavní zápletku celého filmu. Ivánek ho urazil, a tak se mu dědeček pomstil. Zároveň však chtěl, aby Ivánek přišel na to, že byl příliš namyšlený a sebestředný a aby se napravil. I přes proměnu Ivánka v medvěda se tak dá označit za zcela kladnou postavu.

Přestože čarodějnici Jagu hrál muž a i ji pro nás namluvil muž, u Hříbečka to bylo jinak. Hrála ho sice žena, ale již pro uvedení v Rusku ho namluvil muž, stejně tak i pro Česko. Málokdo by tedy hádal, že se jedná o krásnou mladou dívku.

Mrazík se stal hitem nejen v Rusku, ale doslova po celém světě. Ivánek, Nastěnka, dokonce i Marfuša se stali alespoň na čas známými ve všech zemích, kde se film vysílal. A to samé mohla očekávat i mladá Galina, které se tím mohla slibně rozjet kariéra. Jenže to se nestalo. Na starého Hříbečka si nikdo nevzpomněl.

Na další svůj snímek si tak Galina musela počkat až do roku 1977. Nakonec se ale objevila jen v několika televizních filmech a v jednom seriálu, tím její filmová kariéra skončila. Po roce 2008 se stáhla do ústraní. Letos jí bude už 74 let.

Mrazík tak zůstává i po šedesáti letech oblíbenou pohádkou, o němž ale ještě stále nevíme vše. A o osudech představitelů jednotlivých postav víme ještě méně.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz