Článek
Itálie je země plná přírodních a historických krás, které můžete objevovat snad po celý život a nikdy je všechny nestihnete poznat. Návštěva Říma, Florencie, Milána nebo Benátek je jedinečná, v Itálii je však spousta turisty neobjevených míst, kde si stále v romantickém prostředí můžete vychutnat tu pravou italskou atmosféru včetně její typické kuchyně.
Italská gastronomie je sice jednoduchá, o to ale lépe chutná, protože je založena na čerstvých a kvalitních surovinách. Za syrova se tam například konzumují mořští ježci. A to určitě není pro každého. Jenže věci, o kterých vám tu chceme povědět, by asi nezkusila většina z nás.
Začneme jen tak zlehka zmrzlinou. Italská zmrzlina je vyhlášená po celém světě. Lepší než tady si asi nikde nedáte. Pokud ale toužíte objevit místo, kde ta italská zmrzlina nejlépe chutná, zajeďte si určitě na Sicílii. Tamní zmrzlině se totiž nic nevyrovná. Jenže má to jeden malý háček. Pokud si neřeknete, že zmrzlinu chcete standardně do kornoutu nebo do mističky, servírují jí tady automaticky do housky. Ano, slyšíte dobře. Jedná se o žemli rozříznutou napůl a částečně vydlabanou, aby se do ní nějaká ta zmrzlina vešla. A věřte, nebo ne, takhle se tam zmrzlina skutečně nejčastěji konzumuje.
Podobně do housky tu ale servírují i jiné náplně. Na první pohled by člověk řekl, že slané variace se do pečiva budou hodit mnohem lépe. Dokonce to i dobře vypadá. Jenže když zjistíte, co to vlastně jíte, dobře vám nebude. Další jižní specialitou je totiž pane con milza, což je houska plněná vařenou slezinou.
Někdo má vnitřnosti rád, tak mu to určitě nebude vadit. V momentě, kdy nevíte, co si dáváte, to pro vás může být i nemilé překvapení. Z vnitřností se tady ale dělá spousta dalších pokrmů. Jsou totiž levné a Italům chutnají. Zároveň tak dokážou zvíře zpracovat takřka beze zbytku.
Jestli ale opravdu stojíte o gastronomickou perličku pro mlsné jazýčky, zajeďte si na Sardinii. Už po desítky let tam totiž vyrábějí sýr s místním název casu martzu. Na první pohled to vypadá nevinně, vždyť italské sýry jsou tak skvělé. Jenže tenhle sýr byl pro člověka takovým potenciálním nebezpečím, že byla jeho výroba v Itálii zakázána. V obchodech ho tak sice neseženete, ale místní Sardiňané si ho vyrábějí i nadále a ochotně se s vámi o něj podělí.
Casu martzu je sýr typu pecorino z ovčího mléka, který se nechává dlouho uležet. U tohoto sýra se ale čeká až do něj sýrohlodka drobná, což je druh mouchy, naklade vajíčka, ze kterých se pak vyklubou larvy. Sýr se konzumuje v momentě, kdy tyto larvy sýr prožerou tak, že získá měkkou až tekutou konzistenci. Larvy totiž snědí prakticky veškerý tuk, který se v sýru nacházel.
A nyní je sýr vhodný ke konzumaci. Jen se musí dát pozor na to, aby v něm larvy byly stále ještě živé. V opačném případě by se totiž jednalo o hazard se zdravím.
Itálie je skvělá země s nevyčerpatelným počtem možností jak strávit dovolenou. Italská gastronomie ale někdy dokáže překvapit tak, až na to člověk zkrátka přestane mít chuť.
Zpracováno na základě: