Hlavní obsah
Lidé a společnost

Iveta Bartošová se nesměla zúčastnit premiéry filmu, ve kterém hrála. Štaidl jí to zakázal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Iveta Bartošová je legendou české populární hudby. Její písně zná snad každý a i deset let po své smrti je stále některá rádia hrají. Zkusila to ale i u filmu. Její filmová role z 90. let jí neskutečně sedla.

Článek

Krásný hlas Zlaté Slavice a kouzlo osobnosti Ivetu Bartošovou doslova charakterizují. I přes její poslední roky života, kdy padla na úplné dno, od kterého se už nedokázala odrazit, na ni stále vzpomínáme jako na skvělou zpěvačku. Iveta Bartošová to ale zkoušela i u filmu. Zahrála si v několika snímcích, avšak její životní rolí navždy zůstane role hraběnky Olívie ve filmu Svatba upírů.

V tomto filmu si zahrála Iveta Bartošová po boku hereckých es jako je Viktor Preiss, Petr Nárožný nebo Luděk Kopřiva. Příběh se odehrává v Praze 18. století a zobrazuje ji jako temné a tajemné město, ve kterém žije i upírský hrabě se svojí chotí. Jenže hraběnka se zamiluje do mladého Angličana, který v Praze tráví několik nocí. Jejich společná láska je postaví proti celému upírskému rodu a oni musí prchnout, aby spolu mohli žít i přes nepřízeň osudu.

Hereckého partnera Ivety ve Svatbě upírů ztvárnil Rudolf Hrušínský nejmladší ze slavného hereckého klanu. Na plátně jim to spolu neskutečně sedlo. A přestože je film lehkou parodií na upírské filmy, Iveta se své role zhostila s největší grácií.

Jenže už tady se začalo spekulovat o tom, že mezi Ivetou Bartošovou a Rudolfem Hrušínským nejmladším to nejiskřilo jen na plátně. Jak později oba přiznali, prožili spolu krátký románek, který ale rychle skončil. Partner Ivety Ladislav Štaidl na to ale později přišel a s Ivetou se demonstrativně rozešel. Jejich odloučení však netrvalo dlouho.

Když přišel den dlouho očekávané premiéry filmu Svatba upírů, zakázal Ladislav Štaidl Ivetě, aby se jí účastnila. To přiznal i režisér filmu Jaromír Soukup v novém dokumentární cyklu o životě Ivety Bartošové Málo mě znáš. Iveta tak svoji životní roli na plátně nikdy neviděla.

To vše se odehrálo jen pár měsíců potom, co Iveta Bartošová poprvé otěhotněla, ale nechala se Ladislavem Štaidlem přemluvit k tomu, aby podstoupila interupci. To jí způsobilo vážné zdravotní komplikace, protože v době potratu byla již ve čtvrtém měsíci.

Právě v této době začaly Ivetiny problémy a její kariéru začaly provázet první skandály. Po románku s Rudolfem Hrušínským se pokusila o sebevraždu. Pak přišel na řadu údajný únos Romanem Třískou, který měl Štaidla údajně vyjít na 10 milionů korun. Soud však dal za pravdu Romanu Třískovi a rozhodl tak, že k žádnému únosu nedošlo a že Iveta s ním odešla dobrovolně.

Nikdo v té době ale netušil, že se začala psát poslední kapitola života skvělé zpěvačky a křehké duše, která pak začala padat do stále větší propasti, ze které už nebylo návratu.

Zpracováno na základě:

a na základě dokumentárního cyklu „Málo mě znáš“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jaroslav Soukup

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz