Hlavní obsah
Umění a zábava

Jan Kraus si zahrál zapomnětlivého prince s velkým nosem v italské pohádce o princezně Fantaghiro

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Show Jana Krause / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Jan Kraus

Série filmů o krásné princezně Fantaghiro vtrhla na televizní obrazovky na začátku 90. let. A stal se z ní doslova hit. V prvním díle si dokonce zahrál dnes uznávaný moderátor Jan Kraus. Objevil se tam v roli prince.

Článek

První díl princezny Fantaghiro vznikl v roce 1991. A protože měl stopáž kolem 180 minut, byl u nás rozdělen na dva samostatné celovečerní filmy. Stejně tak i další díly, které vznikly v pozdějších letech. Celkem Italové natočili pět filmů, u nás vysílaných jako deset pokračování poloviční délky.

A protože se Fantaghiro natáčela z velké části v České republice, zahrálo si v ní mnoho českých herců. Mezi ty nejznámější patří například Kateřina Brožová, která ztvárnila sestru hlavní postavy, ale i Pavel Zedníček, Karel Roden, Aňa Geislerová nebo Jan Kraus. A právě Jan Kraus dostal v prvním díle pohádky trochu nezvyklou úlohu. Ztvárnil totiž prince, který se uchází o princezninu ruku.

O námluvách ze strany Jana Krause ale jedna ze sester princezny Fantaghiro nechtěla ani slyšet. Její nápadník totiž nebyl na první pohled ani zdaleka přitažlivý, měl velký zahnutý nos a každou chvíli zapomínal, co chtěl říci a proč vlastně přijel. Na hlavě měl velký turban, takže připomínal prince z nějaké staré civilizace na Blízkém východě.

Jan Kraus si tak v této pohádce zahrál prince již podruhé. Poprvé se tak stalo v roce 1978, když v pohádce Jak se budí princezny ztvárnil roli také nepříliš oblíbeného prince Jiřího. Ten byl princezně Růžence vybrán jako ženich, ta však v srdci nosila lásku k jeho mladšímu bratrovi. A tak princ Jiří neměl žádnou šanci na úspěch.

V době, kdy Jan Kraus tuto roli ztvárnil, mu ale bylo 26 let. Ve Fantaghiro si roli prince zopakoval ve věku 38 let. Jednalo se pouze o malou roli, která zahrnovala pár vět, s nimiž Jan Kraus v záběru vydržel jen několik minut. Issibel, jak se jeho postava jmenovala, u princezny zkrátka neuspěl.

Jan Kraus si sice zahrál v mnoha českých filmech, většinou to ale byly role malé, ve kterých si ho divák sotva všiml. Tou nejvýraznější byl právě princ Jiří v Jak se budí pricnezny a Miky Rousek v Dívce na koštěti. V příběhu o Saxaně byl ale ještě mladší, bylo mu pouhých 19 let. A protože v době vysílání princezny Fantaghiro ještě nemoderoval svou dnes již dlouholetou talkshow, mohli ho diváci v roli prince Issibela snadno přehlédnout. Dnes je Kraus moderátorskou hvězdou první velikosti, takže nám při repríze této oblíbené pohádky rozhodně nemůže uniknout.

Příběhy o princezně Fantaghiro definitivně skončily v roce 1996 a přestože se spekulovalo o dalším pokračování, které by tak trochu nedovyprávěný příběh ukončilo, nikdy k jeho realizaci nedošlo.

Zpracováno na základě:

a na základě sledování série filmů o princezně Fantaghiro

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz