Hlavní obsah
Rodina a děti

Jarní prázdniny jsou peklo: Posunuli nám jejich termín a každé dítě je má jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Imad Clicks / Creative Commons / pexels.com

Na jarní prázdniny se všechny děti těší, některé z nich dokonce vyrazí na hory. Jenže pro rodiče mohou být takové prázdniny pěkné peklo. Letos to bude dovolená plná komplikací a nečekaných změn.

Článek

Právě začínají jarní prázdniny a s nimi oblíbené období všech dětí. Některé je stráví jen tak doma a budou nabírat síly na druhou polovinu školního roku, mnoho z nich ale vyrazí na hory, kde se budou učit lyžovat. I my jsme chtěli vyrazit na prázdniny na hory, jenže nám do toho přišla nejedna komplikace.

Vzhledem k tomu, že máme dvě děti, první problém nastává už ve sladění termínu, kdy se na hory vyprávíme. Jedno dítě je na základní škole a chodí do školy v našem okrese, tam je to bez problému. S tímto termínem jsme počítali. Ale druhé dítě nastoupilo v září loňského roku do školy ve vedlejším okrese, který je v jiném kraji, takže prázdniny bude podle harmonogramu mít o dva týdny později. A to je pro nás velká komplikace. Na hory chceme jet jako rodina. Chvíli jsme přemýšleli, že by jeden rodič jel s jedním dítětem a druhý s druhým. To jsme ale nakonec zamítli jako naprostou hloupost.

Nakonec jsme se rozhodli, že jedno dítě zkrátka omluvíme ze školy a uděláme si prázdniny společné. Než jsme se k tomuto rozhodnutí dobrali, stálo nás to hodně sil a mnoho diskuzí a debat. Mylně jsme si mysleli, že tím bude všechno vyřešené. Jenže se nám do cesty postavila další překážka. Přesun prázdnin na jiný termín.

Myslel jsem si, že to se přece nemůže stát. Prázdniny u nás na Vysočině měli proběhnout podle harmonogramu v období od 26. února do 3. března. Bohužel došlo ke změně, kterou jsme včas nezaznamenali, a tak ji ani neřešili. Jarní prázdniny se z důvodu konání Mistrovství světa v biatlonu ve vedlejším Novém Městě nad Metují posunuly. A to na termín konání tohoto mistrovství. Asi abychom kraj opustili a bylo tady pro turisty a sportovce dostatek místa.

Prázdniny se tak u nás nakonec uskuteční od 12. do 18. února. Jenže my s tím opravdu nepočítali. Standardně máme každý rok v Krkonoších zamluvený stejný pokoj v jednom penzionu vždy na obdobné datum. Termín si potvrzuje již při odjezdu na následující rok. I nyní nám správce hotelu držel termín na původní termín prázdnin. Když jsme mu zavolali, že bohužel nemůžeme dorazit, ale že bychom potřebovali pokoj od 14 dní dříve, hlasitě se nám vysmál a slušně nás poslal do háje. Neměl volné ani místo.

Zkoušeli jsme obvolat další hotely, hostely a penziony v okolí, ale nepochodili jsme nikde. Vypadá to, že tak budeme odkázáni na jednodenní výlety, kdy se budeme muset vždy vracet do našeho domu. Ano, můžeme si za to sami. Nezkontrolovali jsme si, zda má okres, kde naše dítě studuje, prázdniny ve stejný týden jako my, nedávali jsme pozor a propásli jsme informaci o změně termínu prázdnin. Stejně se ale nemohu zbavit pocitu, že se proti nám všechny okolnosti spikly.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz