Hlavní obsah

Jiří Straka: Sériový vrah, který začal vraždit v 16 letech. Na svobodu ho dostala amnestie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nechranická / Wikipedia Commons / pexels.com

Jiří Straka byl jedním z nejbrutálnějších sériových vrahů v historii samostatného Československa. Většina z nás ho ale zná pod jiným označením. Říkalo se mu totiž spartakiádní vrah.

Článek

Jiří Straka dostal za své zločiny přezdívku spartakiádní vrah, přestože jeho zločiny se spartakiádou vůbec nesouvisely. Pouze se jich dopustil v čase před jejím zahájením. To ale na takové přízvisko v té době stačilo. Hrůzu z něj totiž měla celá Československá republika.

Jiří Straka se narodil v roce 1969 a pocházel z Prahy. Problémy s chováním měl od útlého věku, což ho nakonec dostalo až k psychiatrovi. Nekázeň, porušování pravidel a drobné krádeže však v té době nebyly důvodem, aby se s ním zacházelo jako s vážně psychicky nemocným člověkem. Už v té době se ale v jeho hlavě dělo něco temného. Ač byl mimořádně inteligentní, ve škole byl velmi slabým žákem, a tak po základní škole nastoupil na učiliště.

K prvnímu závažnému trestnému činu se odhodlal, když mu bylo pouhých 15 let. Stal se už v únoru roku 1985. První napadená ale jeho chování považovala jen za chvilkové poblouznění mysli mladého chlapce. Snažil se ji líbat a osahávat, pak po ní požadoval peníze. Fyzického násilí se na ni tehdy téměř nedopustil.

Během března následovaly dva Strakovy pokusy o krádež kabelek, ve kterých hledal finanční prostředky. V té době se už ale nebránil použití fyzického násilí. Jednu z dívek dokonce uhodil dlažební kostkou do hlavy.

Na začátku dubna si v tramvaji vyhlédl mladou dívku, kterou měl v úmyslu okrást a znásilnit. Jenže dívka ho překvapila tím, že v něm hledala zastání před opilými muži, kteří jí obtěžovali. A tak jí Straka nabídl, že ji doprovodí domů. Cestou jí vyprávěl o svém životě. A říkal ji pouze pravdu. Dokonce se jí přiznal, co měl původně v plánu udělat. Protože byl ale dívce sympatický, nebrala to vážně. Až u jejího bytu se skutečně pokusil o to, co měl celou dobu v plánu. Dívka však měla štěstí a povedlo se jí utéct.

Další dívka už ale takové štěstí neměla. Stala se Strakovou první obětí, kterou nejen znásilnil, ale zároveň i zavraždil. Dopaden byl Straka až v druhé polovině května. Tehdy totiž stoupalo napětí z blížící se spartakiády i obavy z dalšího možného Strakova útoku. Vyšetřovatelé si Strakovo řádění konečně spojili s případem dívky, kterou doprovázel domů a které sdělil mnoho informací ze svého života. A tak ho policie zadržela.

Odsouzen byl následně za tři spáchané vraždy a ze dvou pokusů o ně. K tomu mu do délky trestu bylo připočteno i pět znásilnění a větší počet loupeží a krádeží. Své provinění si Straka uvědomoval a u soudu se ke všemu přiznal. Byl za své zatčení rád, protože již nebude moci páchat další vraždy. V té době mu bylo 16 let a jako mladistvému mu bylo uloženo odnětí svobody v délce deseti let. Následně byl podroben kastraci.

Trest, který dostal, si ale ani neodeseděl celý. Na svobodě se ocitl již v roce 1994, kdy se na něj vztahovala amnestie tehdejšího prezidenta Václava Havla. Následně podstoupil úspěšnou léčbu a za definitivně vyléčeného byl prohlášen v roce 2014. Dnes je mu 55 let a pod jménem Jiří Straka už byste ho nenašli. Svoje médii propírané jméno si totiž změnil.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz