Hlavní obsah
Lidé a společnost

Josef Laufer: Španělský šlechtic a slovenský Žid, jemuž jedna píseň a spis u StB zničily kariéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Josef Laufer

Odešla legenda českého filmu a hudby. Vzpomínat budeme ale ještě dlouho. Život Josefa Laufera nebyl nikdy jednoduchý, zanechal nám tu ale odkaz, který žije dál.

Článek

Josef Laufer se narodil v roce 1939 jen pár měsíců před začátkem 2. světové války. Jeho otec byl Slovák židovského původu, který toho času sloužil jako interbrigadista ve Španělsku. Civilním povoláním byl Lauferův otec Maxmilián lékař. A právě ve Španělsku, kde sloužil, se zamiloval do jedné rodilé Španělky.

Láska to byla tak velká, že z toho vzešel mladý Josef, který ale toto jméno v mládí nepoužíval. Vzhledem k jeho narození ve Španělsku a kořenům jeho matky měl v rodné listě uvedeno celé své jméno jako Don José Pedro Rodriguez de Montagnes Laufer, což svědčilo o jeho šlechtickém původu.

Porážka republikánů ve Španělsku ještě před Lauferovým narozením ale nedovolila rodině v této zemi zůstat, a tak se ještě v roce 1939 Maxmilian Laufer se svojí těhotnou ženou stěhují do Francie, kde přichází malý Josef dne 11. srpna 1939 na svět. Protože byl ale Lauferův otec vlastenec, vstoupil v roce 1940 do československé armády ve Francii a začal bojovat na frontě. Pak ale Německo Francii porazilo a pro Laufera a jeho rodinu přestalo být bezpečno i v tomto státě. Došlo k rychlé evakuaci do Velké Británie, kde se konečně na chvíli usadili.

Své nejútlejší dětství tak Laufer prožil v Anglii. Jeho otec byl v té době vojenským lékařem. Jenže po konci války začíná rodina uvažovat o návratu do Československa. K tomuto kroku se nakonec Maxmilian Laufer odhodlal v roce 1947. Laufer tak dobu svého dospívání prožil v rodné domovině svého otce. Nejprve se vyučil a pak začal pracovat ve výzkumném ústavu. Jeho láska k divadlu a herectví na sebe ale dlouho nenechala čekat. Už na vojně se rád zapojoval do ochotnických spolků a předváděl lidem svůj herecký um.

A tak se rozhodl, že se bude po návratu z vojny divadlu věnovat. Odrazovým můstkem pro něj byla možnost hrát v pražském divadle ABC. To ho ale v té době neuživilo. Musel si vydělávat i jako překladatel. Za své skvělé znalosti španělštiny vděčil své matce. Pak následovalo studium DAMU.

Časem v sobě Laufer objevil i svou lásku k hudbě. Kromě hraní ho totiž bavilo i zpívání. A tak začal vystupovat v tehdejších muzikálech a u českého obecenstva si tak získával čím dál větší oblibu. K filmu se poprvé dostal v roce 1964, avšak film nebyl nikdy tím, co by Laufera zaměstnávalo naplno. Divadlo a zpěv miloval ze všeho nejvíc.

Během své kariéry čelil Laufer několika kontroverzím. Patří mezi ně zejména píseň Dopis Svobodné Evropě, kde obhajoval názory tehdejšího režimu a hanil ty, kteří se proti němu staví. Tím si ale kariéru nenávratně poškodil. Po vydání písně se vstupenky na jeho hry či koncerty přestaly prodávat a Laufer upadl do deprese.

Po revoluci vyšlo najevo, že existuje i spis StB, který uvádí, že byl Laufer jejím spolupracovníkem pod krycím jménem Vostrý. Často musel čelit i útokům svých hereckých kolegů, kteří jej odsuzovali za jeho nevalné morální vlastnosti.

Po roce 1989 se v televizních filmech a pořadech příliš nevyskytoval a přestože ztvárnil několik ikonických rolí, nebylo o něm tolik slyšet. V roce 2020 podstoupil operace srdeční chlopně, která se mu stala osudnou. Z narkózy už se nikdy neprobral. Byl uveden do umělého spánku, ve kterém strávil čtyři roky. Dne 20. dubna 2024 zemřel.

Ať byl jeho příběh jakkoliv kontroverzní, Laufer neměl jednoduché dětství. Neustále se stěhoval ze země do země, měnil školy. Domov ale nalezl v Československu. Některé jeho role či písně tak zůstanou i přes jeho politické názory nezapomenutelné. A tak bychom si ho měli pamatovat.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz