Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kavárnu v tramvaji už na Václavském náměstí nenajdete, místo ní tu bude jezdit skutečná tramvaj

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Aktron / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ilustrační foto

Na Václavském náměstí právě začala rekonstrukce, která na toto náměstí vrátí tramvajové linky. Zmizet kvůli tomu musela i pověstná kavárna v tramvaji. Možná je to ale dobře. Byly s ní jen problémy.

Článek

Na Václavském náměstí od shora dolů už kdysi tramvaje jezdily. Poprvé se tu projely tramvajové vozy tažené koňmi v roce 1884, následně byla trať elektrifikována. V druhé polovině 20. století ale byly zaznamenány stížnosti, že Václavské náměstí je tramvajemi přeplněno. Navíc se tu v 70. letech začalo stavět metro, a tak musely být postupně jednotlivé úseky náměstí uzavírány. Naposledy se tu lidé mohli projet v prosinci roku 1980, pak už se sem tramvaje nikdy nevrátily.

Jedna památka tu ale po nich zůstala. Kus tramvajové koleje ve střední části Václavského náměstí. Nebyla to ale kolej původní. Po odstranění funkčních tramvajových kolejích sem byl znovu záměrně instalován několikametrový úsek koleje, aby na něm mohla stát historická souprava skládající se z motorového a vlečného vozu. V soupravě se pak usídlila kavárna, která lákala na netradiční zážitek.

Poprvé si v ní kávu či jiné občerstvení mohli lidé vychutnat v červnu roku 2001. Místo, kde tramvaj stála, bylo navíc symbolické. Ve stejných místech se totiž kdysi nacházela tramvajová zastávka Václavské náměstí. Žádné terno tady ale kavárna neudělala. Nalákala sice spoustu turistů, kterým přišla jako zajímavé a netradiční místo k vychutnání si kávy , dlouhodobě ale byla kritizována za servis a produkty nízké kvality a zcela neodpovídající a přemrštěné ceny.

V roce 2023 už to ale dál nešlo a město vypovědělo majiteli kavárny nájemní smlouvu. Jenže ten se odmítal z kavárny hnout a místo toho, aby se vystěhoval, postavil kolem tramvaje venkovní zahrádku, na kterou neměl oprávnění. A tak se přistoupilo k tomu, že byla tato historická tramvaj v dubnu letošního roku z Václavského náměstí nadobro odvezena. Dřív nebo později by se k tomuto kroku stejně muselo přistoupit, na náměstí bude probíhat zmiňovaná rekonstrukce spolu s budováním nové tramvajové trati.

Tramvajová trať povede z Vinohradské třídy mezi starou a novou budovou Národního muzea. V tomto úseku už jsou tramvajové koleje položené a čeká se jen na jejich napojení na Václavské náměstí. Tramvaj ale nebude projíždět po celé délce Václavského náměstí. Zhruba ve dvou třetinách náměstí se napojí na tramvajovou trať spojující zastávky Václavské náměstí a Jindřišská. Pěší zóna v dolní částí náměstí tak zůstane i nadále zachována.

Díky tramvajovému spojení skrze Václavské náměstí by mohlo dojít k lepší prostupnosti Nového Města a ke zrychlení přepravy z jednoho místa na druhé. Zda ale městské dopravě nová trasa tramvaje skutečně prospěje a odlehčí, je zatím ve hvězdách a ukáže až čas. Jedno je však jisté. Na Václavské náměstí se vrátí tramvaje, které tam Pražané a ani turisté neměli možnost vidět více jak 40 let.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz