Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Každá třetí žena vyzkoušela sex se stejným pohlavím. Z mužů každý pátý, ale bojí se o tom mluvit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Felipe Balduino / Creative Commons / pexels.com

Lidé jsou dnes otevřenější v tématech týkajících se jejich sexuality. Dříve tomu ale tak nebylo. Mluvit o věcech souvisejících se sexem bylo prostě tabu. A o sexu se stejným pohlavím muži mlčí dodnes.

Článek

Když se zavede řeč na sex se stejným pohlavím, bývají propastné rozdíly v tom, jak lidé vnímají stejnopohlavní sex mezi ženami a jak ten mezi muži. Když mají mezi sebou sex dvě ženy, nepřijde na tom nic zvláštního ženám a dokonce ani mužům. Ba právě naopak. Dle studie zveřejněné v roce 2016, aktuálnější studie o sexuálním chování Čechů bohužel nejsou k dispozici, je žen, které provozují pravidelný sex se ženou, tedy těch, které jsou homosexuální nebo bisexuální, skoro 12 % z celkového počtu žen. To je poměrně vysoké číslo a zdaleka neodpovídá tomu, co se tvrdilo dříve. Dříve se tradovalo, že podíl homosexuálních jedinců na celé společnosti je asi 4 %.

Jenže to není zdaleka vše. Zbylé ženy, které se nepovažují za homosexuálky, ani bisexuálky, mívají také často alespoň jednu zkušenost se sexem se stejným pohlavím. Z těch heterosexuálních žen to zkusí asi 22 %. Když použijeme matematiku, vyplývá z toho, že každý třetí Češka měla v životě alespoň jednou sex se ženou.

Když se ale začne mluvit o sexu mezi muži, už to není téma tak zajímavé. Alespoň ne pro heterosexuální muže. Nebo se spíš o tom jen bojí mluvit. Podle stejné statistiky je v Česku necelých 7 % mužů, kteří nejsou heterosexuální, jsou tedy homosexuální či bisexuální. Opět tady ale máme nezanedbatelný podíl těch heterosexuálů, kteří to alespoň jednou v životě zkusí s mužem. Těch je totiž překvapivě 12 %. Prakticky každý osmý heterosexuál to tedy s mužem alespoň jednou v životě zkusí, z celkové mužské populace je to každý pátý muž, co má pravidelně nebo alespoň jednou v životě sex s mužem.

Jenže pro muže, kteří se považují za ty dominantní vůdce smeček, je nemyslitelné, aby o tom veřejně mluvili. A to se netýká jen zkušeností se sexem se stejným pohlavím, které už zažili, ale i tužeb či fantazií, které jsou pro ně přísně střeženým tajemstvím. Právě proto se navenek tváří, že jim sex se stejným pohlavím nic neříká a že by ho nikdy nezkusili.

Je to ale jen alibismus a pokrytectví, protože právě muži, kteří veřejně odsuzují sex mezi dvěma muži, nemají vůbec nic proti sexu mezi dvěma ženami. Právě naopak je takový sex mezi ženami pro ně zdrojem častých fantazií.

Žijeme ve společnosti, kde i dlouho zažitá tabu přestávají být něčím, o čem se nemluví. Žijeme ve svobodné zemi a každý má právo si dělat, co chce. Samozřejmě do mezí stanovených zákonem. Určitě by se ale člověk neměl bát mluvit o tom, co je jeho skutečnou povahou, nebo o tom, co ho trápí. Dusit v sobě své pocity je často cestou k psychickým problémům. Jenže ten největší problém, zejména pro muže, je smířit se s tím, jací jsou, a nesnažit se v sobě svoje pudy potlačovat, protože ty zkrátka podle starých dogmat nejsou správné.

Žijme naplno tak, abychom si nikdy nemuseli v závěru života nic vyčítat. A to neplatí jen o sexu.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru a zkušenosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz