Hlavní obsah
Jídlo a pití

Levné pivo už je minulostí. České ceny se mnohdy vyrovnají těm zahraničním

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Cottonbro / Creative Commons / pexels.com

Česko mělo vždy nálepku pivní velmoci. Tento nápoj jsme si tu tak dlouho mohli vychutnávat za podstatně nižší cenu než ve většině Evropy. Tomu už je ale dávno konec. Cena piva razantně stoupá.

Článek

Když jsme ještě před pár lety vyjeli na dovolenou do Itálie, do Rakouska nebo i do Německa, mohli jsme být nemile překvapeni místní cenou piva. Ta byla totiž mnohdy i několikanásobná než ta, na kterou jsme byli v Česku zvyklí. Jenže za poslední čtyři roky, od začátku covidové pandemie, vyletěly ceny českého piva i na domácím trhu strmě vzhůru.

Zdražení pocítili nejvíce Pražané. Zaplatit dnes v hlavním městem za Plzeňský Prazdroj přes 70 Kč, často i 80 Kč, není nic neobvyklého. Důvodů, proč k takovému zdražení dochází, bylo hned několik. Jednak to byl růst daně z přidané hodnoty z piva, na vině bylo ale také zdražení surovin a energií při výrobě piva. Ceny se tak pomalu dostávají na hranici, za kterou můžeme točené pivo koupit i v zahraničí. U některých druhů piva se česká cena vyrovná té německé, rakouské nebo i italské. Samozřejmě záleží, v jakém městě se nacházíte a jaké pivo si dáváte.

Česko je jedním z největších konzumentů piva na osobu na světě. Jeho spotřeba sice neustále stoupá, avšak o točené pivo přestává být takový zájem. Rychlým zdražováním v posledních letech se totiž rozevírají nůžky mezi cenou točeného a lahvového piva. Češi sice dlouhodobě popíjejí pivo nejvíce doma, zdražováním toho točeného se tento trend ale ještě prohlubuje.

Pro některé občany Česka už je točené pivo totiž tak drahé, že si ho nemohou dovolit, nebo je jim líto dávat za pivo takové peníze. Proto raději volí variantu nesrovnatelně levnějšího lahvového piva, které si vypijí v pohodlí domova. Restaurační zařízení tím ale často ztrácejí své hosty. O točené pivo zkrátka přestává být takový zájem.

Ten, kdo si ale zvykne na všeobecně vyšší cenu piva, ten už nebude na dovolené nemile překvapen tamní cenou. A může si i na dovolené dopřát točené pivo za takřka českou cenu. Srovnání z loňského roku jasně ukazuje, že ceny piva jsou vesměs nižší ve východních státech Evropy. Na západě se musíme připravit na ceny o něco vyšší. Absolutní prvenství má ale v Evropě Norsko, kde za pivo dáte běžně přes 200 Kč. Následováno je Dánskem, Finskem či Švýcarskem. Naopak nejlevnější pivo v Evropě se dá pořídit Bulharsku, Maďarsku nebo Srbsku.

Přestože jsme velkovýrobci piva a mnoho z nás pivo konzumuje na denní bázi, na vyšší cenu si budeme muset zvyknout. Ceny ale dolů rozhodně nepůjdou, takže se nedá počítat s tím, že by se do hospod ještě někdy vrátilo takové procento lidí, jaké je navštěvovalo před covidovou krizí. Cena piva i změna jejich návyků nutí lidí zůstávat doma a za tento alkoholický nápoj tolik neutrácet.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz