Hlavní obsah
Cestování

Limnigrafy: Na nábřežích v Praze stojí unikátní hodiny, které dokážou varovat město před pohromou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Chmee2 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Limnigraf na Výtoni

Možná jste kolem nich už prošli, ale mysleli jste si, že jsou to obyčejné hodiny. Kdybyste se na ně ale zadívali, z většího ciferníku byste čas rozhodně nevyčetli. Za to se z nich dá zjistit stav vody ve Vltavě a dá se předejít i povodním.

Článek

V Praze existují tyto speciální „hodiny“ hned dvoje. Jedny se nacházejí na výtoňské náplavce, druhé pak na nábřeží Na Františku před Anežským klášterem. Pocházejí z počátku 20. století a jsou typickým příkladem secese. Mnoho lidí, kteří kolem nich procházejí, si jich ani nevšimnou. Na první pohled sem totiž pasují a většinu z nás ani nenapadne, že by ukazovaly něco jiného než čas.

Když se ale zadíváme na jejich velký ciferník, zjistíme, že obsahuje pouze číslice od nuly do pěti, přičemž nula se nachází ve spodní části tam, kde je na běžných hodinách šestka. Po směru hodinových ručiček pak čísla stoupají. Limnigrafy, jak se těmto hodinám říká, mívají navíc pouze jednu velkou ručičku.

Na pražské Výtoni se můžete setkat nejčastěji s tím, že hodnota, kterou ručička ukazuje, se pohybuje kolem čísla jedna. To znamená, že hloubka Vltavy v těchto místech dosahuje jednoho metru.

Pro nás, kteří kolem limnigrafů jen procházíme, je to informace o výšce vodní hladiny, se kterou dál neumíme pracovat. Odborníci z hodnot, které limnigraf zaznamenává, však dokážou předpovědět i blížící se povodně. Uvnitř limnigrafu se totiž nachází válec, který je ovinutý papírem. Na tento papír zaznamenává inkoustový hrot nejen výši hladiny ve Vltavě, ale také aktuální hodnotu průtoku vody. Válec s papírem se otáčí díky hodinovému strojku, plovák pak zajišťuje informace o výšce vody a průtoku. Informace na papír jsou zaznamenávány každou vteřinu.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Limnigraf stále měří hladinu vody

Limnigraf na Výtoni pochází z roku 1907. Dlouhá léta ale nebyl funkční, dokud nebyl v roce 2003 opět zprovozněn. Tím, že má pouze jednu ručičku, musíme počet centimetrů přesahující metrové hodnoty složitě dopočítávat.

O pět let mladší je limnigraf Na Františku, který je postaven na stejném břehu řeky Vltavy. Ten na rozdíl od výtoňského limnigrafu ukazuje daleko vyšší hodnoty, neboť Vltava je v těchto místech mnohem užší, tudíž je větší i její hloubka. Tento limnigraf má překvapivě ručičky dvě. Malá ukazuje hloubku v metrech a ta velká udává počet centimetrů přesahující danou metrovou hodnotu. Kolem ciferníku jsou navíc označeny i centimetrové hodnoty po desítkách.

Dříve bývala na limnigrafu umístěna i malá skříňka, která sloužila jako meteorologická stanice. Tu byste tu dnes ale hledali marně. Měření teplot už probíhá zcela jiným způsobem.

Limnigraf je unikátní technickou památkou starou skoro 130 let. Díky svému secesnímu vzhledu a formě romantické gloriety nenarušuje ráz okolí a skvěle sem zapadá. Až budete mít náhodou cestu přes jedno z těchto nábřeží, zastavte se na chvíli a zkuste se podívat, jaké výšky právě Vltava dosahuje.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz