Hlavní obsah

Montepulciano: Město, kde se natáčela upírská sága Stmívání, je perlou italského Toskánska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: PROPOLI87 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Piazza Grande v Montepulcianu

Při návštěvě Itálie můžeme objevovat jeden historický klenot za druhým. Region Toskánska je na ně obzvláště bohatý. Při návštěvě městečka Montepulciano na nás dýchnou dávné časy a některá místa možná poznáme z oblíbených filmů.

Článek

Toskánsko je velmi oblíbeným italským regionem plným nekonečných vinic, olivových hájů a pravidelných stromořadí podél historických cest. My se dnes vydáme do perly tohoto regionu, do Montepulciana. Je to sice malé městečko, o to víc si ale zachovalo svoji dobovou podobu a genia loci.

Montepulciano najdeme na cestě mezi Florencií a Římem. Musíme se ale připravit na poměrně strmé stoupání. Montepulciano je totiž jedním z těch italských měst, která leží vysoko na skále obehnána přírodními hradbami. Výhledy, které se nám již při tomto stoupání na město naskytnou, jsou ale k nezaplacení. Monumentálně se vypínající shluk domů a historických staveb vysoko nad námi je prvním momentem, kdy člověk zatouží toto město poznat do detailů.

Foto: Bischoff49 / Wikipedia Commons / CC0 1.0

Montepulciano je městem vystavěným na skále

V městečku žije asi 14 tisíc obyvatel. Je plné typických křivolakých uliček doplněných nespočtem schodišť mezi domy, kde se člověk během pár minut může doslova ztratit. Výhledy, které se nám do toskánských kopců všude kolem naskytnou, jsou ale jedinečné. Když má člověk to štěstí a ve spleti těchto romantických zákoutí se neztratí, dorazí až na to nejkrásnější místo, které toto město nabízí. A tím je náměstí Piazza Grande.

Kdo zná italskou Florencii, může mu toto náměstí přijít velmi podobné hlavnímu florentskému náměstí Piazza della Signoria se starým palácem a sochou Davida. Možná i právě proto se tu natáčely některé scény z historického seriálu Medicejové, který se z velké části odehrává právě ve Florencii.

Foto: Sailko / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Piazza Grande v Montepulcianu

Foto: Txllxt TxllxT / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Náměstí Piazza della Signoria ve Florencii je Piazza Grande v Montepulcianu velmi podobné

Celé náměstí je ohraničeno mnoha bývalými paláci, z nichž nejvíce zaujme Palazzo Comunale s vysokou pro Toskánsko typickou věží s hodinami. Prostor uprostřed náměstí původně sloužil jako trh, dnes tu najdeme spíše stánky cílící na přijíždějící turisty. Za povšimnutí tu stojí ještě jedna pamětihodnost. Nádherná studna od slavného italského architekta 15. století Antonia da Sangallo.

Právě toto náměstí včetně historické studny si zahrálo důležitou roli zejména ve druhém díle filmové ságy o upírech nazvané Stmívání s Kristen Stewart a Robertem Pattinsonem v hlavní roli. Ve filmu však toto město vystupuje jako Volterra. Tu v Itálii také najdeme, leží sice severněji, stále však v regionu Toskánska. Montepulcianu je v lecčem podobná. Prostor na náměstí je tu však menší, stavby zchátralejší, proto tvůrci Stmívání zvolili jako alternativu Volterry právě nádherně zachovalé Montepulciano.

Pokud se někdy do Toskánska vydáte, Montepulciano nesmíte vynechat. Byla to by to velká škoda, neboť se jedná o skutečnou perlu tohoto regionu, která ve filmech a seriálech často zastupuje přenádhernou, ale turisty přeplněnou Florencii.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastní návštěvy Montepulciana

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz