Hlavní obsah
Lidé a společnost

Muž zachránil tučňákovi život, ten k němu každý rok plave 8 tisíc kilometrů na návštěvu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Skutečný příběh o přátelství mezi člověkem a zvířetem. Tak by se dal popsat příběh muže Joao Pereiry de Souza a tučňáka, kterému nikdo neřekne jinak než DinDim. Příběh je to natolik inspirativní, že byl na jeho motivy natočen film.

Článek

Abychom zjistili, co je na přátelství muže a tučňáka tak zajímavého, musíme se vrátit o 13 let zpátky. Na malém brazilském ostrově v té době žil a stále žije Joao Pereira de Souza, který čirou náhodou při procházce na jedné z místní pláží objevil tělo bezvládného tučňáka. Bylo jasné, že pokud Souza nic neudělá, tučňák s největší pravděpodobností zahyne. To ale Souza nehodlal dopustit a raněného tučňáka si vzal k sobě domů, kde mu poskytl tu nejvřelejší péči, jakou mohl. Nejen, že mu poskytl potravu a nechal ho odpočívat, vlastníma rukama mu dokonce vyčistil peří, které bylo nasáklé olejem.

A netrvalo dlouho a tučňák se začal uzdravovat. Po osmi měsících už byl zcela zdráv, a tak nezbývalo nic jiného než ho pustit zpátky do volné přírody. Pro Souzu to byl velmi smutný den, protože si s tučňákem vytvořil velmi zvláštní pouto, které nazýval přátelstvím. Jenže tučňáka, kterého pojmenoval DinDim, měl natolik rád, že v jeho svobodě viděl jediné možné řešení. Se svým přítelem se tak rozloučil a pak se jejich cesty rozešly.

Tučňák se sice vrátil do svého přirozeného prostředí, avšak na svého zachránce nikdy nezapomněl. Každý rok ho totiž na brazilském ostrově navštěvuje, což je něco absolutně nevídaného. Z vědeckého hlediska není motivace tučňáka k takovým návštěvám známa, nelze říci, zda se tučňák vrací z vděčnosti za záchranu života, nebo protože se Souza stal jeho přítelem. Jisté však je, že aby mohl tučňák Souzu navštívit, musí každý rok uplavat 8 tisíc kilometrů. A to je dálka, kterou by tučňák jen tak bezdůvodně nepodnikl.

Souza a DinDim se pravidelně každý rok setkávají už po dlouhých třináct let. Tučňák se vrací vždy v létě a zůstává několik měsíců, než se z Brazílie vypraví na dlouhou cestu do Argentiny či Chile. Souza věří, že v DinDimovi má skutečného přítele, který projevuje vděčnost. Vztah mezi nimi je naprosto výjimečný. Souza se může DinDima dotýkat, chovat ho na klíně, sprchovat ho i krmit.

Na motivy tohoto příběhu vznikl v posledních měsících v koprodukci s USA brazilský film s názvem Můj kamarád tučňák, který nám vypráví Souzův životopisný příběh. Hlavní úlohy se zhostil vynikající francouzský herec Jean Reno. Příběh tučňáka DinDima tak v polovině srpna tohoto roku ožil i na filmovém plátně.

Přátelství mezi člověkem a zvířetem může být stejně výjimečné a silné jako pouto přátelství mezi dvěma lidmi. Souza chtěl dát svému milovanému tučňákovi volnost, ten se ale rozhodl, že svého zachránce už z očí nespustí. U tohoto emotivního příběhu jistě nezůstane v kinech jedno oko suché.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz